MHP’den açılım

Hedef adressiz merkez sağ oylar • Küskünler aday yapılacak • Kadınlar ön sıralara

 Milletvekili adaylarını belirlemek için ilk kez elektronik yoklamasistemine başvuran MHPde yaklaşık 100 bin üyenin görüşü alınırken, aday listelerinde, geçen yıllara oranla daha çok kadın adaylara yer verilmesi bekleniyor. Merkez sağın dağınık oyları için de eski ANAP ve DYP milletvekillerinin isimleri öne çıktı. 12 Eylüldeki anayasa referandumu sonrasında, MHP çizgisine uygunpolitika izleyen eski muhaliflerini, yeniden parti saflarına katan MHP lideri Devlet Bahçelinin bu isimlere, aday listelerinin ön sıralarında yer vermesi bekleniyor.

Özellikle elektronik oylamada sıralamanın altına düşen milletvekillerinin aday gösterilmeyeceği belirtiliyor. Kulislerde, Bahçelinin aday belirlerken ve daha sonra izleyeceği strateji şöyle ifade ediliyor:

Adressiz merkez sağa yeni adres: MHPnin bu seçimlerde listelerinde en belirgin değişim, eski ANAP ve DYPnin, yeni adresbulamayan seçmenine yeni merkez MHPmesajı verecek isimlerin yer alması olacak. Adaylık başvurusunda bulunan Manisada eski Maliye Bakanı Sümer Oral ve eski DYP Milletvekili Bahattin Şekerin de Bilecikte liste başı, eski DYPli Celal Adanın İstanbulda listenin ön sıralarında yer bulması bekleniyor. Eski DYPli İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu Bursada, eski DYPlilerden Cemal Özbilen Kırklareli, Nevfel Şahin Çanakkalede, Ali Uzun Zonguldakta, eski ANAP Şamil Ayrım Iğdırda aday listeleri için adı geçen isimler arasında. AKPden istifa edip MHPye katılan Murat Başesgioğlunun İstanbuldan, AKPden istifa eden isimlerden Yusuf Ziya İrbeçin Antalya, Zekai Özcanın Ankaradan aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kadınlar önlere: Bazı kadın örgütlerinin yürüttüğü Meclise en az 275 milletvekilikampanyası, MHPde de bir ölçüde karşılık buldu. İlk kez 200 dolayındaki kadın adayın başvurduğu MHPde, mevcut miletvekillerinden Meral Akşenerin İstanbul, Şenol Balın yine İzmirden ön sıralara konulması, Bahçelinin başdanışmanı Zühal Topçunun (Cafoğlu) Ankara, eski Başbakanlık Müsteşarı Füsun Koroğlunun İzmirde ön sıralarda yer alması bekleniyor. Eskişehirde ise doktor Ruhsar Demirelin liste başı ya da listenin üst sıralarında, MYK üyesi Pınar Ergenekonun İstanbulda, Saime Palancıoğlunun Malatyada ön sıralarda yer bulabileceği belirtilirken, Bahçelinin, listelerde daha çok kadın adaya yer vermesi bekleniyor.

Parti ve ekonomi kurmayları: Bahçelininkurmaytakımından milletvekili olanların mevcut yerlerini korumaları beklenirken, milletvekili olmayan Başkanlık Divanı üyelerinden Mehmet Taytak, Bülent Didinmezin İstanbul, Semih Yalçının ise Ankara ya da Gaziantepten aday gösterilmeleri bekleniyor. Eski EPDK Başkanı Yusuf Günay, eski İstanbul Defterdarı ve MYK üyesi Kadir Boy, eski BDDK Başkanı Kemal Çevik, eski SPK Başkanı Doğan Cansızların aday gösterileceği dile getiriliyor. Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı, Tuğrul Türkeşin de yerlerini korumaları bekleniyor.

Yeniden yuvaya dönenler ve eski vekiller: Bahçelinin partiye dönüş yolunu açtığı eski muhaliflerinden Ümit Özdağın İstanbuldan aday gösterilmesi, Ankara için başvuruda bulunan Koray Aydının Trabzona kaydırılması güçlü olasılık. Ayrıca Silivri Cezaevinde bulunan emekli Korgeneral Engin Alanın İstanbul 3. bölgeden adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Eski MHP milletvekillerinden yeniden adaylık başurusunda bulunan Mehmet Nacarın Kilis, Mustafa Gülün Elazığda liste başı olabileceği, Kırıkkalede de Recep Mızrakın, Osman Durmuşun ardından ikinci sıraya konulabileceği belirtiliyor. Eski milletvekillerinden Metanet Çulhaoğlu ile Ali Halaman Adanadan başvuruda bulunurken, ön sıralara konulmaları beklenmiyor.

12’den vuracak: Seçim propagandasına yönelik çalışmalar kapsamında pop-rock ve rap tarzının da bulunduğu 6 özgün seçim şarkısı hazırlandı. MHP, oy pusulasında 12. sırada yer alması ve2023 hedefidikkate alınarak,Ses ver Türkiyesloganının yanı sıra 12 yıllık iktidar için, 12 Haziranda, 12den vuracaksloganıyla da seçmenin karşısına çıkmayı planlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri