Esenyurt Mahalle Muhtarlıklarında çalışan elamanların hemen hiç birinin sosyal güvencesinin olmadığı bilinen bir gerçek. Bununla ilgili Esenyurt’ta bulunan yirmi mahalle muhtarı adına sözcülük yapan Talatpaşa Muhtarı Memet Hasar’ın görüşlerine başvurduk. Ancak Hasar; “Biz Muhtarların da sosyal güvencesi yok, diyerek yetkililere seslendi.
5490 sayılı yasayla sınırlı
Hasar; “ Muhtarlıklarda çalışan elamanların sosyal güvenceleri yoktur.Bir bakkalda çalışan elamanın dahi sigortası varken,muhtarlıkta çalışan elemanlarımızın da sosyal güvenceleri olmalıdır.Olmamasının sebebi 5490 sayılı yasadan kaynaklanan,Muhtarlıkların gelirlerinin olmamasındandır.Bu yasa çıkarılırken Muhtarlıkların giderlerinin ne ile karşılanacağının alt yapısı hazırlanmamış ve de o yasada yer verilmemiştir”.
Yetki Belediyelerin keyfine bırakılmıştır
Muhtarlığın gelirleriyle ilgili yetki Belediye Başkanlarının keyfine bırakılmıştır.Bırakın elemanların sigortalı olmasını,Muhtarların kendilerinin dahi hiçbir sosyal güvenceleri yoktur. Muhtarların sosyal güvencesi yokken, çalışan elemanlarına nasıl bu imkanı sağlasın.
Muhtarların gider olarak çalıştırdığı elamanların maaşı, elektriği, suyu, doğalgazı, internet ve telefonu,artı kira ödeyen muhtarlıklarımız hala mevcuttur.Bu giderler karşılandığında sadece yerleşim belgesi evrakı verilmesi karşılığında dört buçuk lira ücret alma yetkisi verilmiştir.Bu belgeyi de vatandaştan resmi kurumlar istenmemekte,istense de mutlaka nüfus müdürlüklerine yönlendiriliyor.Dolayısıyla muhtarlıkların gelirlerinin ne olduğunu bilen birisi varsa bizlerde açıklasınlar.
Devlet bir çalışana sosyal güvence yapsın
Muhtarlıklarda çalışan elamanların Sosyal Güvencelerine gelince, gelir olmadığı için biz muhtarlar olarak ödeme imkanımız yok. Devlet hem Muhtarların hem de Muhtarlıklarda çalışan elamanlardan en az bir tanesinin sosyal güvencesini sağlaması gerekiyor.
Bu uygulamadan Türkiye’de bulunan tüm mahalle muhtarlarının yararlanması için yetkililerden acil çözüm istiyoruz.’ dedi.