ÖĞRENCİLER AÇIKTA KALDI

CHP Milletvekili Ali Şeker, öğrencilerin yaşadığı yurt sorununa değinerek, "AKP’nin 2020 yılı yurt yatak kapasitesi hedefi 900 bindi. Maalesef mevcut 719 bin 567" dedi. İktidarın öğrencileri açıkta bıraktığını savunan Şeker, "Geçmişte Gülen

Yaklaşık 1 buçuk yıllık bir aranın ardından üniversiteler tekrar yüz yüze eğitim için kapılarını açmaya hazırlanırken, gençler ciddi bir barınma sorunu yaşıyor. Ülke genelinde 3 milyon 800 bin öğrenci eğitim görürken yurt kapasitesinin yalnızca 719 bin olmasına tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile ve Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, "AKP 19 yıllık iktidarını rant odaklarının talebine göre şekillendirdiği için bugün gençler barınma sorunu ile karşı karşıya bırakılıyor. Oysa çocuklara, gençlere verilen değer ve imkanların varlığı kalkınmanın başlıca koşullarındandır" dedi.

Cemaatlerin kucağına itiyor

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için barınma hakkının korunması gerektiğini söyleyen CHP’li Şeker, "YÖK verilerine göre örgün şekilde önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan 3 milyon 801 bin 294 öğrencimiz varken bu öğrencilerin barınabileceği yurtların kapasitesi sadece 719 bin 567. Yani her beş öğrenciden yalnızca 1’i yurtta barınma imkanı bulurken, kalan 4 öğrenciye AKP sırtını dönüyor. Bu öğrenciler bile isteye cemaatlerin kucağına itiliyor" eleştirisinde bulundu. İktidarın bir gençlik politikası olmadığını savunan Şeker, "Geçmişte de AKP gençlerin barınma sorununu bilerek yok saydı ve gençler 15 Temmuz darbesini yapan Gülen cemaatinin yurtlarına mecbur bırakıldı. Geçmişte Gülen cemaatine barınma konusunda alan açan AKP barınma konusunda çaresiz kalan gençleri şimdi de başka vakıf ve cemaatlerin kucağına itiyor. AKP anayasal yükümlülüğü olan sosyal devletin gereğini bilerek yapmıyor" diye konuştu.

Verilen sözler tutulmadı

İktidarın yurt kapasitelerine ilişkin vaatlerini hatırlatan CHP’li Şeker, "2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, ‘KYK’daki yatak kapasitesini 2020'de 900 bine ulaştıracağız’ vaadinde bulunmuştu. Ancak bugün geldiğimiz noktada YÖK verilerine göre ülke genelinde 3 milyon 800 bin üniversite öğrencisi varken yurt yatak kapasitemiz yalnızca 719 bin 567" dedi. İstanbul’da da durumun çok farklı olmadığını söyleyen Şeker, "Ülkemizin eğitim anlamında en önemli çekim merkezlerinden biri olan İstanbul’da öğrenci sayısı 2014 – 2015 eğitim öğretim döneminde örgün eğitim için 581 bin 954 iken 2020-2021 eğitim öğretim döneminde yine örgün eğitim için 802 bin 131 olmuş. Yabancı öğrencilere baktığımızda da önemli bir artış görüyoruz. İstanbul’da eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı 2013-2014 eğitim öğretim yılında 14 bin 59 iken, 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle 56 bin 102’ye çıkarak 4’e katlanmış. Yurt sayılarına baktığımızda ise 2013 – 2014 eğitim öğretim yılında KYK’nın İstanbul’daki yatak kapasitesi 13 bin 304 iken bu kapasite bugün itibariyle yalnızca 24 bin 651 olmuş. İktidar tabela üniversite açmakla övünürken bu üniversiteleri tercih edecek gençlerin barınma sorununu görmezden geliyor. Özellikle de, yurt bulamadığı için kız öğrencilerin eğitim hayatından koparılmasına sebep oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri