OLASI BİR DEPREMDE NERELERE ÇADIR KURULACAK?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak İstanbul’da olası deprem için hazırlıkları ve çadır kurma alanlarını TBMM’nin gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak İstanbul’da olası deprem için hazırlıkları ve çadır kurma alanlarını TBMM’nin gündemine taşıdı.

Genel Başkan Yardımcısı  ve İstanbul Milletvekili  Toprak’ın Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle ; 
“Depremlerin oluşturacağı hasarlar ve yıkımları en aza indirmek için hem deprem öncesinde hem de deprem sonrasında planlı çalışmaların yapılmasının büyük önemi vardır ve bu tespit bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Yakın zamanda yaşadığımız Van depremi bir takım gerçekleri gözler önüne çıkardı.  Van’da çadır kurulacak alanlarda bir sıkıntı yaşanmadı çünkü geniş alanlar çoktu.
Ancak İstanbul için böyle bir imkânın olmadı farklı bilim çevreleri tarafından dile getirilmektedir.
17 Ağustos 1999 depreminin ardından İstanbul da yaşanacak bir deprem sonrasında nereye ve ne kadar çadır kurulacağı çalışmaları yapılmıştı. Uygun görülen yerlerin dolmasın diye hazine arazileri ve parklar seçilmiştir. Ancak her geçen gün bu alanların farklı yapılarla doldurulduğu görülmekte ve kamuoyuna yansımaktadır. Bu sebeple,
1) 1999 yılından sonra İstanbul’da olası bir deprem için tespit edilen çadır kurma alanları ne kadardır? Bu alanlarda ne kadarlık bir azalma vardır? Bunun sebebi nedir?
2) Yaşanacak bir deprem felaketi sonrası İstanbul için ilk yardım İstanbul sınırları içinde giderek zorlaşmakta olduğu gerçeğinden hareketle acaba ilk yardımı farklı bir ilde mi gerçekleştireceksiniz?
3) Bu sayıların azalmasında vakıfların ve kamu kuruluşlarının arsalarını yatırımcılara satmalarının etkisi var mıdır?
4) Çadır kurulması için ayrılan bazı boş alanlarda rezidansların ve AVM’lerin kurulduğu belirtilmektedir. Böyle bir tespitiniz var mı? Daha önce deprem için tespit edilen alanlara hangi gerekçe ve dayanaklarla bina yapılmıştır?  
5) Hem azalan boş alanların yerine yenilerinin bulunması,  hem de boş olan alanlarında korunması için herhangi bir çalışmalarınız var mıdır? Varsa, detayları nelerdir?”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri