Oya Hanım vekilliği hak edip kazandı

TBMM, 12 Haziran seçiminden sonra yeni yasama dönemine, tutuklu milletvekilleriyle ilgili krizin gölgesinde bugün başlıyor.Genel Kurul’da bugün saat 15.00’de başlayacak ant içme töreninin gece saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Meclis, törenin ardından

TBMM’de milletvekili kayıtları dün sürerken, gündem yine tutuklu milletvekilleriyle ilgili yargı kararları oldu. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, BDP’lilerin, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat’a yemin ettirilmemesi teklifine tepki gösterdi. Çubukçu, “Eronat, milletvekilliğini hak etmiş, kazanmıştır. Oya Hanım, milletvekilidir, seçilmiştir, yemin edecektir. Sorumlusu Oya Hanım değildir, ondan bir tutum almasının beklenmesi haksızlıktır” dedi.

Başkanlık takdire bağlı

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yeni dönem için kaydını dün yaptırdı. Siyasi kulislerdeki “ilk kadın Meclis Başkanı” seçilme olasılığı da Çubukçu’ya soruldu. Çubukçu, “Bunlar takdire bağlı makamlardır. Parlamento en uygun şekilde kendi başkanını seçecektir” dedi. Hatip Dicle’nin yerine Meclis’e giren Ak Parti Diyarbakır milletvekili Oya Eronat da dün kaydını yaptırdı.

Hakkâri formülü

AK Partili hukukçulardan İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ise Anayasa değişikliğiyle Hatip Dicle’yi kurtaracak bir formül önerdi. Şentop, “Hakkâri’deki milletvekillerinin tamamı istifa ederse, Meclis de bu istifaları kabul ederse o ilde 90 gün içinde seçim yapılır. Böyle bir formülle çözüm bulunabilir. Şu andaki adaylığına engel durum Anayasa’ya göre mevcudiyetini koruyor. Bunu da değiştirmek lazım” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de YSK kararlarının ilk kez halk iradesinin gerisinde kaldığını, ihtiyaçları görmediğini söyledi. Hamzaçebi, “Kararların yasallığı belki savunulabilir ama meşru olduğunu söylemek mümkün değildir. Sorunun yargı tarafından kendi doğal mecrasında çözüleceğine inanıyoruz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu yargının verdiği kararı düzelteceğini ve siyasetin önünü açacağını umduklarını vurguladı.

Sorumlu iktidar

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, “HSYK’nın yaptığı atamaları, mahkemelerde tercihini tahliyeden yana, karşı oy kullanan hâkimlerin nasıl kıyıma uğratıldığını, Başbakanın, siyasi iktidar mensubu milletvekillerinin, bakanların bu konularla ilgili yargıyı etki altına alacak açıklamaların hepsi birlikte değerlendirilirse, bunun sorumlusunun iktidar olduğu açıktır. Bu, tepkisiz kalınacak bir durum değildir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri