'Parti kapatma' teklifi Meclis'te

AKP parti kapatmayı zorlaştıracak bir Anayaşa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.
 CHP hakkında kapatma davası açılacağı iddialarının gündeme getirilmesinin ardından AKP'den yeni hamle yaptı. AKP parti kapatmayı zorlaştıracak bir Anayaşa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. 
 
TBMM AKP Grubu, parti kapatmalara ilişkin Anayasa değişikliği teklifi verdi. TBMM Başkanlığı'na verilen ve 223 imza taşıyan 2 maddelik teklifte Anayasa'nın 69 maddesine "Meclis çalışmalarındaki oy ve sözler, Mecliste ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri, odaklaşmanın tespitinde gözetilemez" cümlesinin eklenmesi öngörülüyor. Ayrıca siyasi partilere dava açılabilmesi de TBMM'de kurulacak özel bir komisyonun izin vermesi şartına bağlanıyor.

TBMM Başkanlığı'na AKP Grubunca sunulan Anayasa Teklifinin gerekçesinde, "Değişik tarihlerde Anayasa ve yasalarda yapılan iyileştirmelerin amaçlarına uygun olarak uygulanmamış olması, kapatma kararlarının ulusalüstü yargıda sözleşme ihlali olarak nitelendirilmesi, siyaset kurumuna ölçüsüz müdahalelerin yol açtığı istikrarsızlık gibi etkenler, bu düzenlemeyi zorunlu kılmıştır" denilerek şöyle devam edildi:

"Yapılması öngörülen değişiklikle, siyasi partilerin kapatılması davasının açılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinde oluşturulacak özel bir komisyonun izin vermesi koşuluna bağlamak suretiyle, bir dava şartı getirilmektedir. Bu komisyonda, izin talebinin TBMM'ye ulaştığı tarihte Mecliste grubu bulunan siyasi partiler, beşer miletvekiliyle temsil edileceklerdir. Komisyona, Meclis Başkanı başkanlık edecek ve komisyon izin konusundaki kararını gizli oyla ve üye sayısının üçte iki oy çoğunluğuyla verecektir. Bu komisyon vereceği kararların, yargı denetimi dışında tutulması öngörülmüştür. Yine kapatma davası izin talebi konusunda Meclisteki siyasi parti gruplarınca, görüşme yapılamayacağı ve karar alınamayacağı hükme bağlanmıştadır...

Yapılan yeni düzenlemeyle, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin sistem, Venedik kriterlerine kısmen de olsa uyumlu hale getirilmiş ve siyasal örgütlenme özgürlüğü güçlendirilmiş olmaktadır...

Yapılan bu değişikliklere ilave olarak, bir siyasi partinin kapatılmasına beyan ve faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri için öngörülen siyaset yasağı süresi beş yıldan üç yıla indirilmektedir. Ayrıca temelli kapatma ve kapatma şeklinde Anayasada yer alan farklı kullanımların giderilmesi ve terim birliğinin sağlanması amacıyla maddede geçen temelli ibareleri de yürürlükten kaldırılmıştır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri