AKP, salgın hastalığı gerekçe göstererek ‘kaynağı belirsiz’ paraların ülkeye girmesini, her kamu kurumuna bir OHAL komisyonu kurulması ve patronların yüz binlerce TL’lik borçlarının faizsiz ertelenmesine olanak sağlayan düzenlemeyi yasalaştırdı.
TBMM Genel Kurulu’nda İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.
Düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından hemen her kamu kurumunda, “OHAL Komisyonları” kurulacak, patronlara daha çok “teşvik” verilecek ve hatalı yapılar için aranan ruhsat şartı ortadan kalkacak.
AKP’nin “kamuya borçları yapılandırıyoruz” diye duyurduğu ve içerisinde çok sayıda tartışmalı düzenlemenin bulunduğu torba teklifin yasalaşmasıyla “kaynağı belirsiz paraların” yurda getirilmesinin de önü açıldı.
Yurt dışında bulunan parayı, altını, dövizi, 30 Haziran 2021’e kadar Türkiye’deki bankalara veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişilere, bu varlıklarını “kaynağı sorulamayacak, denetime tabi tutulamayacak. Yurt içinde kayıt dışı varlık bulunduranlar da bu varlıklarını bildirirse aynı ayrıcalıklara sahip olabilecek. Cumhurbaşkanı, bildirim süresini 2022 yılına kadar uzatabilecek.
İktidar, darbe girişiminin ardından kamudaki mesleğinden ihraç edilen ve geri dönemeyen on binlerce yurttaş için de yeni komisyonlar oluşturacak. Buna göre, her kamu kurumu bir iç komisyon oluşturduktan sonra üç ay boyunca başvuruları toplayacak. Daha sonra olumlu ya da olumsuz bir karar verilecek ve bu karara idare mahkemeleri aracılığı ile itiraz edilebilecek. Bu durumun “geri dönüş sürecini zorlaştırdığını” ifade eden HDP’li ve CHP’li milletvekilleri ise AYM kararını anımsatarak ihraç edilenlerin komisyonsuz işlerine dönmesini önerdi ancak bu öneri kabul edilmedi.
KULELERE RUHSAT GEREKMEYECEK
Düzenlemeyle kamu ve özel mülkiyete tabii arsa ve arazilerde 15 metreden yüksek olmayan kule ve direkler ile yapı ve binalardaki kule ve direkler için ruhsat gerekmeyecek. Bunun için şartları daha esnek olacak “izin belgesi” uygulaması hayata geçirilecek.
TURİZM İŞLETMELERİNE ERTELEME
Koronavirüs yüzünden işini kaybeden yurttaşları günlük 39 TL ile yaşamaya mecbur bırakan iktidar, turizm tesislerinin sahiplerini sevindiren düzenlemelere de imza attı. Buna göre, turizm tesisleri yapılmak üzere adlarına kamu arazisi tahsis edilen yatırımcıların yüz binlerce TL’yi bulan kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni ödemeleri 6 ay ile bir yıl arasında “faizsiz” ertelendi.
Teklifte cezaevleri de unutulmadı. İktidar, salgını gerekçe göstererek, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlülerin 31 Ocak’a kadar “izinli” sayılmalarına ve bu tedbirin uygulanmamasına imkân sağladı.
Sadece Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın dağıttığı basın kartına sahip çalışanların yıpranma hakkından yararlanmasına ilişkin düzenlemeyi iptal eden AYM’yi dikkate almayan AKP, aynı düzenlemeyi tekrar yasalaştırdı. Böylece basın kartı olmayan ancak bu sektörde çalışanların yıpranma hakkından yararlanmasının önü kapandı.
Kongrelerini stadyumlarda on binlerce seçmeninin katılımıyla gerçekleştiren AKP, derneklerin sosyal mesafe kuralına göre yapmak istediği genel kurulları da torba düzenlemeyle dokuz ay daha erteleme hakkında kavuştu.
YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK
AKP, işçi örgütlerinin ve sendikaların itiraz ettiği, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için ‘esnek çalışma’ modeli ile ilgili maddeleri, “yeniden değerlendirmek üzere” tekliften çıkardı. İktidar ayrıca Cumhurbaşkanı’na, yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranını beş puana kadar indirme ve tekrar kanuni seviyesine getirme yetkisi veren maddeyi de tekliften çıkardı.