Tahliye yoksa yemin de yok!

'İyi niyetle salı günü saat 15.00’e kadar bekliyoruz’

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekilleri için ‘TBMM’de ortak eylem’ çağrısı yaptı. Eylem için de yemin töreninin başlayacağı Salı saat 15.00’e kadar süre verdi ve “İyi niyetle, sükunetle bekleyeceğiz. Tutuklu vekiller bırakılır, yolumuza devam ederiz” dedi...

Anamuhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, aralarında CHP’den seçilen Balbay ve Haberal’ın da olduğu tutuklu milletvekilleri için ortak eylem çağrısında bulundu. Dün Ayaş’ta düzenlenen Dut Festivali’ne katılan CHP lideri, konuşmasının büyük kısmını tutuklu vekillere ayırdı. 2002’de Başbakan Erdoğan için uygulanan formülü de hatırlatan Kılıçdaroğlu, eylem için de yemin törenine kadar süre verdi:

İLK İTİRAZ ETMESİ GEREKEN BAŞBAKAN: “Yüzde 34 oy alanErdoğan’ın önündeki engelleri milletin iradesine saygı duyduğumuz için kaldırdık. Onun hapse girmesini istemedik. ‘Gel arkadaş önündeki engelleri kaldırıyoruz, sen de parlamentoya gir’ dedik. Şimdi millet oy vermiş, mahkumiyeti yok, ‘hayır sen gelemezsin’ diyorlar. Buna ilk itiraz etmesi gereken kişi, demokrasi, özgürlük söylemini dilinden düşürmeyen kişi olmalıydı. Demokrasi ve özgürlük sadece onun için değil herkes için”

AMACIMIZ SOKAK EYLEMİ DEĞİL: “Milletin iradesi tecelli edecektir. Amacımız sokak eylemleri yapmak, huzuru bozmak değil, demokrasi istiyoruz. İlk sınavımızı Salı günü parlamentoda vereceğiz. Sınavı verirken demokrasinin ve özgürlüğün yanında yüreklice duran herkesi parlamentoda ortak düşünceye, ortak eyleme çağırıyoruz. Buyurun gelin demokrasi mi istiyorsunuz?”

BEDEL ÖDENECEKSE HAZIRIZ: “Bir bedel ödenecekse, yine ödemeye hazır olduğumu söylemek isterim. Çekinmeyeceğiz, korkmayacağız, yüreklice davranacağız.”

HALK VEKİLİNE SAHİP ÇIKMALI: Dönüş yolunda bir grup gazeteciyle sohbet eden Kılıçdaroğlu, “Ortak eylem çağrımızdan ne anlamlıyız?” sorusu üzerine, “Destek istiyoruz. Halk kendi seçtiği milletvekillerini parlamentoya gelmesini engelleyen bir güç varsa, o güce karşı ortak tavır, ortak duruş sergilemelidir” yanıtını verdi. “Saat 15:00’e kadar karar çıkmazsa ne olacak?” sorusuna da Kılıçdaroğlu, “İyi niyetle bekleyeceğiz” karşılığını verdi. CHP lideri, “Yemin etmeme gibi bir gündeminiz var mı?” sorusunu ise, “İyi niyetle Salı gününü bekleyeceğiz. Yargı kararı çıkar, bakarsınız sağduyu egemen olur, demokrasinin önündeki engeller kaldırılır. Tutuklu vekiller serbest bırakılır, sonra yolumuza devam ederiz” sözleriyle cevapladı.

TERÖR ESTİRMEK YANLIŞ: Kılıçdaroğlu, BDP’nin tavrına ilişin soruyu da yanıtladı. BDP’nin konuyu kendi açısından nasıl değerlendirdiğini gazetelerden okuduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Biz, bu ülkede parlamento zemininde demokrasinin tam çalışmasını istiyoruz. Parlamento dışına çıkıp terör estirmek hukuk dışı yollara sapmak... Bunları doğru bulmuyoruz. Parlamento zemininde her türlü mücadelenin yapılabileceğine inanıyoruz” dedi.

DİP NOT: Mecliste 24. Dönem yarın (28 Haziran Salı) saat 15.00’da yapılacak yemin töreniyle başlayacak. Yemin töreni sonrasında Meclis’in yeni başkanı için seçim süreci start alacak.

‘Yargı kan davasına çevirdi!’

Ayaş’taki dut festivalinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, tutuklu vekillerin yemin etmesinde hiçbir engel olmadığını savundu: “Sorun siyasi otoritenin gereklerini yerine getiren yargı kararından kaynaklanıyor. Vekil seçilmelerini engelleyen hiçbir husus yok. Gelip yemin edecekler. Bana çıkıp biri desin ki, ‘Bunların yemin etmelerinin önünde bir engel var.’ Hangi yasada engel var? Önlerinde sadece olayı kan davası noktasına getiren bir siyasi yargı var. Siyasi yargının Türkiye’de demokrasi açısından en ciddi tehlike olduğunu da Cumhuriyet tarihine baktığımız zaman görürüz.”

CHP’liler yemin etmezse ne olur?

CHP’li milletvekilleri yemin etmemeleri durumunda TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılacak, ancak oy kullanıp söz alamayacak. Yemin edilmezse komisyona üye de veremeyecek. Milletvekilleri yemin etmedikleri takdirde grup kurmak için gerekli 20 milletvekili sayısını aşsalar dahi, yemin etmedikleri için yasama çalışmalarına katılamadıkları gibi “yasama faaliyeti” olarak sayılan grup oluşturmaları da TBMM yönetimince tanınmama riskiyle karşı karşıya olacak. CHP’liler Başkanlık Divanı ile komisyonlarda temsil de edilemeyecek. Bu durumda Divan ve komisyon üyelikleri ilk etapta yemin edecek olan AKP ve MHP arasında sayısal güçleri oranında paylaştırılacak. İki partili oluşturulacak Başkanlık Divanı, üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanıp, toplantıda hazır bulunan üyelerinin salt çoğunluğu ile de karar alabilecek. İki partinin üyelerinden oluşacak komisyonlar da üye tam sayılarının üçte biri milletvekilinin katılımıyla toplanıp, hazır bulunanların salt çoğunluğuyla karar verebilecek.

Yemin edilirse ne olacak?

TBMM İçtüzüğü uyarınca Meclis Genel Kurulu 184 milletvekilinin varlığıyla toplanıp, en az 139 üye ile de karar alabiliyor. 327 sandalyeye sahip olması nedeniyle AKP toplantı ve karar yeter sayısını bulma açısından da zorluk yaşamayacak.

CHP yönetimi Salı günü yapacağı değerlendirmede “yemin edilmesi” yönünde bir karar alınırsa, bu sefer komisyonlara üye verilmemesi gündeme getirileceği öğrenildi. CHP’lilerin Başkanlık Divanına ve komisyonlara üye bildirmeme yoluna gitmesi, yine Meclis çalışmalarını engelleyemeyecek. Divan ve komisyonlar, üyesini bildiren partilerin katılımıyla çalışma yapabilecek. CHP’nin yemin etmesi durumunda da gündemde olan adımlardan biri de uluslararası anlaşmalar dahil tam muhalefet olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri