Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yaşanan tartışmalar üzerine “baskın” kurultay kararı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde parti içi muhalefetle hesaplaşmanın tarihini belirleyecek. Kurultayda radikal değişikliklere gitmeye hazırlanan CHP Lideri, bir kurultaya 3 önemli sonucu sığdırmaya çalışacak. Seçimli olağanüstü kurultayı 3 güne yaymayı planlayan Kılıçdaroğlu’nun 3’lü stratejisi şöyle:
1. GÜN: PARTİDE HESAPLAŞMA
Parti yönetiminin planlamasına göre kurultayın birinci günü genel başkanlık seçimi yapılacak. Genel başkanlık koltuğu için grup başkanvekilliği grevinden istifa etmeye hazırlanan Muharrem İnce, “ulusalcı” kanadın destek verdiği Emine Ülker Tarhan ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu nabız yokluyor. Delegelerin ve il başkanlarının desteğini arkasına alan Kılıçdaroğlu’nun, rakip kim olursa olsun, “hesaplaşarak,” genel seçimlere, “güven tazelemiş, iç sorunlarını çözmüş bir partinin lideri” pozisyonunda girmeyi planladığı belirtiliyor.
2. GÜN: TÜZÜKTE DEĞİŞİM
CHP Lideri, birinci gün zaferini ilan etmesi durumunda kurultayın ikinci gününde tüzük değişikliğine gidecek. Disiplinden ödün vermeyen yeni bir parti modelini hayata geçirmek isteyen Kılıçdaroğlu, seçimlerden başarıyla çıkılmasını sağlayacak değişiklikleri tüzükte yaptırmaya çalışacak.
3. GÜN: VİTRİNDE YENİLENME
CHP Lideri, kurultayın son günü parti meclisi seçimini gerçekleştirecek. Parti vitrininde köklü değişikliğe gitmeyi planlayan CKılıçdaroğlu’nun, bu değişimi sağlamak ve kendisine karşı isyan bayrağını çeken “ulusalcı” ve “Baykalcı” ekibi partiden tasfiye etmek için PM seçimlerini “blok listeyle” yapması bekleniyor. CHP Lideri’nin, bu çerçevede genç, dinamik ve yeni yüzleri vitrine taşıyacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mustafa Sarıgül ile eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mansur Yavaş’ı da vitrinde öne çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor.
ADAYLIK İÇİN 120 DELEGE İMZASI GEREKİYOR
CHP Tüzüğü’ne göre “genel başkan” adayı olmak için toplam delege sayısının yüzde 10’unun imzası gerekiyor. Liderliğe soyunan isimlerin en az 120 delegeden imza almaları şart. Delegelerden bu imzayı toplayamayan hiçbir isim aday olamayacak.
Öztrak: Bu kurultay iktidara yürüyüş kurultayı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Kılıçdaroğlu’nun kurultay yapılacağı yolundaki açıklamasında şaşılacak bir şey olmadığını belirterek, şu andaki CHP yönetiminin demokrasinin gerekli kıldığı partinin içindeki denetim ve denge mekanizmalarını çalıştırmaktan hiçbir zaman kaçınmadığını vurguladı. Öztrak, şöyle devam etti: “Öbür taraf fitneden bahsediyor. ‘Milletvekillerini bir arada tutmayalım ki aralarına fitne girmesin’ diye Meclis’i kapatıyor. Biz normal bir süreç içerisinde kurultayımızı yapacağız. Bu kurultay Türkiye’nin mevcut konjonktüründe CHP’nin iktidara yürüyüş kurultayıdır.”
Eski CHP’li vekiller istifa istedi
CHP’li eski 50 milletvekili, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun istifasını istedi. Eski CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Kılıçdaroğlu’nun daha önce “Yüzde 40’ın altına inilirse istifa ederim” dediğini anımsatarak, “İstifa tabanca gibidir, kılıfından çıkarınca ya ateş edeceksin ya da çekmeyeceksin” dedi. Aralarında eski CHP vekilleri Bülent Baratalı, Şahin Mengü’nün de bulunduğu 9 eski vekille TBMM’de basın toplantısı yapan Anadol, 50 eski CHP milletvekilinin imzasının yer aldığı bildiriyi okudu. CHP’nin daha önce de kan kaybettiğinin anımsatılması üzerine Anadol, “CHP muhalefette kalıyordu ama ideolojik tutarlılığında tartışma yoktu. Sadece ‘Ben daha iyi yönetirim’ diyen hizipler vardı. Partinin saygınlığı vardı” diye konuştu.
AK Parti Kongresi’nin iptali için başvuracak
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti’nin 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kongresinin yasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle iptali için Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvuracaklarını bildirdi. Kart, basın toplantısında, YSK’nın seçim sonuçlarını TBMM Başkanlığı’na ulaştırmasıyla Erdoğan’ın AK Parti ile ilişiğinin kesilmiş, milletvekilliğinin düşmüş ve Başbakanlık makamının boşalmış olacağını savundu. Kart, prosedürün ne şekilde tamamlanacağının, Siyasi Partiler Yasası’nın 15. ve AKP Tüzüğü’nün 78. maddesinde düzenlendiğini belirterek, “AKP MKYK, en geç 10 gün içinde genel başkanvekilini seçmek zorundadır. Bu yerine getirilmeden 27 Ağustos’ta Erdoğan’ın başkanlığında kongrenin yapılmasının yasal dayanağı yoktur” ifadesini kullandı.