Vatandaşa Meclis'ten diploma cevabı!

Vatandaşa Meclis'ten diploma cevabı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili tartışmalar üzerine Meclis’e çok sayıda dilekçe geldi.
 Diplomayı görmek isteyen vatandaşlara Meclis de cevap gönderdi. “Bilgi Edinme Hakkı’na dikkat çekilen cevapta, izlenecek yollar sıralandı: “Yine de cevap alamazsanız TBMM’ye başvurun.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın diplomasına ilişkin tartışmalar vatandaşın bu yöndeki merakını artırdı. Meclis'e gönderilen çok sayıda dilekçede, vatandaşlar ‘cumhurbaşkanı' seçtikleri Erdoğan'ın diplomasının bir örneğinin kendilerine de iletilmesini istedi. Vatandaşa gönderilen cevaplarda, bu başvuruların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yapılabileceği ayrıntılarıyla anlatılırken, önce ilgili kuruma, cevap verilmezse Başbakanlık'a, oradan da cevap gelmezse TBMM'ye başvurulması istendi.

Verilen cevaplarda ise vatandaşa bu taleplerinin yerine getirilmesi için izlemeleri gereken yol ayrıntılarıyla anlatıldı. Başvuruların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu yoluyla yapılması gerektiği belirtilirken, kanunun 1'inci maddesindeki amaca atıf yapıldı. “…demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektedir.” denildi. Ardından kanunun 5'inci maddesi şöyle aktarıldı: “Kurum ve kuruluşlar bu kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi ve belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idari ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler.”

Vatandaşların bilgi edinmek istediği hususla ilgili olarak adı, soyadı, imzası, ikametgâhı veya iş adresini gösteren dilekçe ile istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kuruma doğrudan başvurmasının, hizmet gereklerine daha uygun olacağı belirtilirken, izlenecek yol şöyle anlatıldı: “Bilgi edinmek istenilen hususla ilgili olarak ilgili kurumlar cevap vermez, olumsuz cevap verir veya verilen cevaplar ilgiliyi tatmin etmez ise dilekçelerin, Başbakanlık bünyesindeki Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na veya ilgili birim üst amirine başvurma hakkı mevcuttur. İdari başvuru yolları tüketilmesine rağmen sonuç alınamaması durumunda, dilekçe ve bu konuda yapmış olduğu işlemlere ilişkin belgelerle, TBMM Dilekçe Komisyonu'na müracaat edilmesi halinde başvurular değerlendirmeye alınacaktır.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri