YSK, Erdoğan'ın reklam filmini yasakladı

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünden itibaren yayınlanmaya başlanan reklam filmini, dini duyguların istismar edildiği gerekçesiyle yasakladı.

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanan reklam filminde dini ibareler kullanılmasını ihlal saydı. Kurul, reklam filminde "Ezan sesi, seccade ve dua eden kadın görüntüsü" kullanılarak dini duyguların istismar edildiği gerekçesiyle yasakladı. Oy çokluğuyla alınan karar RTÜK'e bildirecek.

Yüksek Seçim Kurulu, bugün yaptığı toplantıda MHP'nin itirazı üzerine Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanan reklam filmini değerlendirdi. MHP'nin itiraz dilekçesinde söz konusu reklam filminde dini değer ve sembollerin kullanıldığı hatırlatıldı. YSK, ilk dün yayınlanmaya başlayan reklam filmine gelen şikayetleri değerlendirdi.

Filmde yer alan ezan sesi, namaz kılan kadın görüntüsü ve seccade kullanılması 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun "Dini ve dince kutsal sayılan şeyleri istismar yasağı" başlıklı 87. Maddesi ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunu'nun "Propaganda yayınlarına ilişkin yasaklar ve propagandada kullanılacak dil" başlıklı 58. Maddesine aykırı olduğuna karar verildi. Oy çokluğuyla aldığı reklam filminin yayının durdurulmasına ilişkin kararı RTÜK'e gönderildi.



DİNİ İBARELER KULLANILAMAZ
Reklam filminde Cumhurbaşkanlığı forsu, halkın temsiliyle özdeşleştiriliyor. Forsta bulunan yıldızlar ve güneş Türkiye'nin her bölgesindeki insanlar tarafından taşınarak fors yeniden oluşturuluyor ve Cumhurbaşkanlığı makamının sahibinin artık millet olduğu gösteriliyor. Film son sahnesinde Erdoğan, milletle bir araya gelerek forstaki güneşi teslim alıyor ve güneşi forstaki yerine kendi elleriyle yerleştiriyor.

Reklama yasak getiren düzenlemeler ise şöyle:

"Siyasi Partiler Kanunu'nun 87. Maddesi "Siyasi partiler, Devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini, kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun propaganda 

yapamaz, istismar edemez veya kötüye kullanamazlar" hükmünü içeriyor. Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunu'un 58. Maddesinde ise "Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır" ibarelerini içeriyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri