Çocuk sahibi olmak, pek çok evli çiftin rüyası… Ancak yapılan araştırmalar Türkiye’de yaklaşık 5 ila 7 milyon çiftin kısırlık problemi yaşadığını ortaya koyuyor. Çocuk sahibi olmak için çırpınan bu ailelerin imdadına ise üremeye yardımcı tedavi tekniklerinden biri olan “Tüp Bebek” yöntemi yetişiyor.
Bu kapsamda Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen söyleşide, İnternational Hospital Tüp Bebek Merkezi Bölüm Başkanı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni katılımcıları konuyla ilgili bilgilendirdi.
‘Yaş ve kilo önemli’
Bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin doktora başvurması konusunda katılımcıları uyaran Çepni, gebelik düşünen anne adaylarının genel sağlık kontrollerini yaptırmalarını ve olabildiğince normal bir kilo ile hamileliğe hazırlanmalarını tavsiye etti. Kadınlarda özellikle yaş faktörünün hamilelik önünde önemli bir faktör olduğunu dile getiren Çepni, 43-44 yaştan sonra hamileliğin tam anlamıyla mucize olduğunu söyledi.
Çikolata kisti olanlar dikkat !
Prof. Dr. Çepni, kadınlarda görülen ve hamilelik önünde büyük engel oluşturabilen miyom ve poliplerin de iyi bir şekilde tedavi edilmesinin altını çizerek, çikolata kisti olan kadınların zorunlu kalmadıkça ameliyat olmaması gerektiğini ifade etti. Tüp bebek, aşılama ve basamak tedavi yöntemlerinin nasıl uygulandığını katılımcılarla paylaşan Çepni, tek yumurtanın bile kadınlarda mucizeler yaratabileceğini söyledi.
‘Umut tacirlerine kanmayın’
Çepni; “Tüp bebek yönteminde umut var; garanti yok.” diyerek, aileleri umut tacirlerine karşı da uyardı. Tüp bebek merkezlerinin iyi seçilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. İsmail Çepni konuyla ilgili şunları söyledi:
‘Tüp bebek tedavisinde yüzde 80 başarı oranı veya mucize vardır, diyemeyiz. Mucize Allah’tandır. Bu yöntemde yüzde 1 bile bir şanstır. Çiftler her duyduğuna inanıp, para harcama yoluna gitmemelidir. Tedavi göreceğiniz merkezde size hasta olarak mı, insan olarak mı muamele yapıldığına bakın. Her aradığınız da ulaşabileceğiniz, eviniz gibi hissedebileceğiniz merkezleri tercih edin.”
Seminerde, Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği Toplantı Koordinatörü Mukadder Adil katılımcılara dernek çalışmalarını anlatarak, Tüp Bebek başarı hikayelerinden örnekler verirken, seminer sonunda Prof. Dr. Çepni de katılımcıların sorularını yanıtladı.