Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği ‘Şekerin Tatlı Zararları’ adlı söyleşiye katılan sağlık eğitimcisi Halime Yenilmez, çağımızın hastalığı diyabet hakkında bilgiler verdi.Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide konuşan Yenilmez, diyabetin nedenleri, belirtileri, komplikasyonları ve tedavi yöntemlerini anlattı.
BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TEŞHİS KONUR?
Şeker hastalığının insülin salgılanmasındaki anormallikten kaynaklandığını belirterek, “Kanda şeker var ancak, hücreye geçemiyor, hücre aç kalıyor. Kanda ise şeker fazlası oluyor.”diyen Halime Yenilmez, kalıtsal ve sonradan olmak üzere 2 çeşit diyabetin olduğunu söyledi.
Çok su içiyor; açlık, yorgunluk hissediyor; ağızda kuruluk ve cilt yaralarında geç iyileşme oluyorsa diyabetten şüphe duyulması gerektiğini belirten Yenilmez, teşhis konulması için ise, Tokluk (OGTT) ve Açlık Kan Testi yaptırılması gerektiğini ifade etti.
‘SADECE İLAÇ MUCİZE YARATAMAZ’
Diyabetin ‘ameliyat oldum ve hayat boyu kurtuldum’ denemeyecek bir hastalık olduğunu da sözlerine ekleyen Yenilmez, hastanın sadece ilaç kullanımına değil, sağlığını iyi ya da kötü yönde etkileyecek beslenme ve egzersiz yapma gibi her türlü etkene dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, “İlaç mucize yaratmaz, sizin elinizde olan çok şey var.”dedi.
KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?
Dikkat edilmediği takdirde, damar sertliği, böbrek yetmezliği, görme bozukluğu(körlük), sinirlerde hasar( sıcak ve soğuğu hissedememe), kangren ve organ kaybı gibi ciddi rahatsızlıklar yaşanacağını kaydeden Halime Yenilmez, hastaların tedavi sürecinde doktor kontrolünden çıkmamaları gerektiğinin altını çizdi.
‘İKİNCİ KEZ AYNI YERDEN İLAÇ ALMAYIN’
Yemek yedikten 2 saat sonra yüzme, yürüyüş, kondisyon bisikleti gibi egzersizlerin doktor kontrolünde yapılabileceğini kaydeden Yenilmez, ayrıca uzun yola çıkarken hastaların yanlarına meyve suyu ya da 2 küp şeker almalarını tavsiye etti.
Öte yandan Halime Yenilmez, mutlaka doktor kontrolünde ve düzenli bir şekilde ilaç alınması gerektiğini vurgulayarak, hastaların sabah bir kez koldan ilaç (insülin) aldıysa, ikinci kez başka bir organlarından ilaç almalarını, aynı organdan ikinci kez insülin alırken ise, aynı noktadan değil, bir iki santim aşağıdan ya da yukarıdan almaları gerektiğini söyledi.