Sıcak havaların depresyon, uyku bozukluğu gibi şikayetleri artırdığını kaydeden Başhekim Ayer, ruh sağlığı tedavisi gören hastaların ataklarının da yaz aylarında arttığını dile getirdi.
Yaz sıcaklıklarının giderek artması ile birlikte beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığı da etkilenmeye başladı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne yaz aylarında başvuran kişi sayısı 3 kat arttı.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi psikiyatri uzmanı Dr. Ahmet Ayer, aşırı sıcakların ruh sağlığı üzerindeki etkilerine değinerek, tahammül seviyesinin en alt düzeye inebileceğini ifade etti. Başhekim Ayer, "Aşırı sıcaklarla birlikte vücut direnci azaldığında sinirlenme, tahammülsüzlük, çarpıntı, nefes darlığı, huzursuzluk, isteksizlik gibi belirtiler oluyor. Sıcak etkisi, sıvı kaybı ile birlikte açık havada çalışan insanlar mutlaka sık sık mola vermelidir. Bu dönemde ilaçlarını azaltan, düzenli tedavilerini aksatan hastaların yaz sıcaklarında ataklara girdiklerini ve hastalıklarının devam ettiğini görüyoruz. Hastanemize başvurulan kış aylarına göre yaz aylarında 3 kat artıyor. Acil Polikliniklerinde yoğun bir başvuru oluyor" dedi.
EN ÇOK DEPRESYONLA İLGİLİ ŞİKAYET ALIYORUZ
En çok depresyonla ilgili şikayet aldıklarını ifade eden Ayer, ruh sağlığı tedavisi gören kişilerde sıcakların olumsuz bir etki yarattığını açıkladı. Başhekim Ayer, "Uykusuzluk ve diğer belirtiler artıyor. Yaz depresyonlarında kişi normal işlevselliğin bozulmasıyla çeşitli belirtiler gösteriyor. Vücut sağlığını bozacak sıcaklar ruh sağlığına da etki ediyor. Akıl hastalığı tedavisi gören hastaların dengeleri daha çabuk bozuluyor.
Kış aylarında 300 olan poliklinik sayısı yaz aylarında 900’lere kadar çıkabiliyor" diye konuştu.
Kış aylarında 300 olan poliklinik sayısı yaz aylarında 900’lere kadar çıkabiliyor" diye konuştu.
Özellikle ruh sağlığı tedavisi gören ve düzenli olarak ilaç kullanması gereken ruh sağlığı hastalarına oruç tutmayı önermediklerini dile getiren Başhekim Ayer, ruh sağlığı yerinde olan kişilerin bile aşırı sıvı kaybından dolayı öfke patlamaları yaşayabildiğini söyledi. Başhekim Ayer şöyle konuştu: "Sıcaklığın, nemin getirdiği zorluklar sıvı kaybına neden oluyor. Bu durumlarda oruç tutan kişilerin dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Ruh sağlığı bozuk olan kişiler düzenli ilaç kullanmaları, kendilerini destekleyici gıdalar almaları gerektiği için oruç tutmalarını önermiyoruz. Bu durumdan dolayı sağlıklarının etkilenmemesi gerekiyor."