Epilepsinin doğrusunu öğrendiler

Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Epilepsi” konulu bir söyleşi düzenlendi. Bahçelievler Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir’in konuk olduğu söyleşide izleyiciler epilepsi hastalığının nedenleri ve tedavi yolları hakkın

Küçükçekmece’de her ay gerçekleştirilen sağlık söyleşileri kapsamında bu ay da epilepsi hastalığı konuşuldu. Söyleşide Bahçelievler Medical Park Hastanesi Nöroloji  Uzmanı Dr. Gülten Özdemir tarafından katılımcılara epilepsi hastalığının nedenleri, teşhis süreci ve tedavi yolları anlatıldı. Katılımcıların sorularını da tek tek yanıtlayan Dr. Özdemir, epilepsi hastalığı ile ilgili halk arasında yanlış bilinen müdahale yöntemlerine de dikkat çekti.
 
EPİLEPSİNİN BELİRTİLERİ
 
Söyleşiye halk arasında “Sara” olarak da bilinen epilepsi hastalığının ortaya çıkış süreciyle ilgili bilgi vererek başlayan, Uzm.Dr. Gülten Özdemir, epilepsiyi beynin kontrol dışı hareket bozukluğu üretmesi olarak tanımladı. Özdemir, “Epilepsi nöbetleri geldiğinde hastalar ilk olarak kasılma ile karşı karşıya kalır. Daha sonra kişi yere düşer, bayılır, bilincini kaybeder, gözleri morarır, ağzından köpük gelir ve dişlerini kilitler. Hemen arkasından bu durumdan uyku haline geçebilir ve hasta kendine geldiğinde nöbet sırasında yaşadıklarını hatırlamaz” diyerek, epilepsi nöbeti geçiren hastanın yaşadığı evreleri anlattı.
 
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
 
Hastalığın her yaş grubunda görülebildiğini dile getiren Uzm. Dr. Gülten Özdemir, nöroloji uzmanlarının şüphelendikleri hastalara biokimya araştırmaları, emar ve eeg uyguladığını dile getirdi. Epilepsi hastalığının sosyal yaşama olan etkisine de değinen Özdemir, “Epilepsi hastalarının zeka özürlülüğü sözkonusu olmadıkça iş verimliliğinde diğer insanlardan farkı yoktur. Hastalar polislik ve pilotluk gibi mesleklerden uzak durmalı vardiyalı işleri tercih etmemelidir. Hastalıkla mücadelede hastalara önemli görevler düşmektedir. Epilepsi hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalı, uyku düzenine ve dinlenmesine dikkat etmelidir. Diğer bir önemli husus ise karanlıkta yakın pozisyonda bilgisayar kullanmaktan ve tv izlemekten kaçınılmalıdır” diyerek hastalara tavsiyelerde bulundu. 
 
KESİNLİKLE SOĞAN KOKLATMAYIN 
 
Hastalığın %70 tedavi edilebilir olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Gülten Özdemir katılımcılara epilepsi nöbeti geçiren bir hastaya uygulanması gereken ilk yardım sürecini de anlattı. Özdemir,  “Eğer bir hasta sizin yanınızda epilepsi nöbeti geçiriyorsa bağırmayın, telaş yapmayın ve en önemlisi başına üşüşmeyin. İlk olarak hastayı yumuşak bir zemine yatırın. Kusma ihtimaline karşı kafasını yana çevirin, ve bir süre sonra kendine gelmiyorsa sakin bir şekilde hastaneye götürün kesinlikle soğan, sarımsak koklatmak gibi yanlış bilinen yöntemlerden uzak durun.” dedi. Söyleşi sonunda Özdemir katılımcıların sorularını yanıtladı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri