Estetik cerrahi nedir?

ÖZEL SİLİVRİ ANADOLU HASTANESİ PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ UZMANI ERCAN DEMİRBAĞ; ÖZEL SİLİVRİ ANADOLU HASTANESİ’NDE UYGULANAN OPERASYONLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ.

Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi)

Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Estetik (veya kozmetik) cerrahi vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyon ve girişimlerle uğraşır. Burada tıbbi bir problemden çok estetik problemler vardır.

· Estetik ve fonksiyonel burun düzeltilmesi (Rinoplasti, septorinoplasti

· Yüz yenileştirme (Yüz germe- göz kapağı ve ağız çevresi revizyonları, kırışıklıkların tedavisi)

· Endoskopik yüz-alın germe, kaş kaldırılması

· Göz kapağı estetiği (Blefaroplasti)

· Kepçe kulak ve kulak kepçesindeki diğer estetik problemlerin düzeltilmesi ,

· Çene büyütme ve küçültme operasyonları (Mentoplasti),

· Deride skar (yara izi) ve düzensizliklerin azaltılması, giderilmesi,

· Saç ekimleri- replasmanları

· Lazer uygulamaları (Yüz soyma, lekelerin ve damar malformasyonlarının giderilmesi

· Estetik meme operasyonları :Büyütme, küçültme ve dikleştirme

· Aşırı deri-derialtı yağ dokusunun azaltılmasına yönelik operasyonlar (liposuction- lipektomi)

· Karın germe (Abdominoplasti)

· Bacak kontur düzeltme (yağ alınması, enjeksiyonları veya bacak implantları ile)

· İmplantlarla (yumuşak dokuya uygulanan protezler) kontur düzeltmeleri (Kalça ve uyluk implantları, erkekte pektoral (göğüs) implantlar- bacak implantları gibi)

· Cilt bakımları ve girişimleri

 

 

 

EL CERRAHİSİ

      El yaralanmaları, dejeneratif hastalıklar ve doğumsal eksikliklerin tedavisinde son yıllarda belirgin bir ilerleme görülmüştür. Bu ilerlemenin sağlanmasında plastik cerrahlar önemli rol oynamışlardır ki onların ana ilgisi hem fonksiyon hem de görüntüyü düzeltmektir.

      Eğer el ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, bir plastik cerrah ile görüşmek iyi bir başlangıç noktasıdır. Cerrahınız sizi değerlendirecek, tedavi metotlarını size anlatacak ve cerrahinin gerekli olup olmadığına karar verecektir. Eğer ameliyata karar verilirse, detaylı bir şekilde cerrahi prosedür, cerrahinin nerede yapılacağı(muayenehane, klinik veya hastane), anestezi tipi ve kullanılacak cerrahi teknikler, muhtemel risk ve istenmeyen sonuçlar, iyileşme ve rehabilitasyon süresi ve fonksiyon ve görüntüdeki muhtemel sonuçlar konuşulur.

El cerrahisinde en sık yapılan işlemler; kiriş, sinir, damar ve eklemlerin hasarını, kırılmış kemikleri ve yanıkları ve cilt yaralanmalarını onarmayı içerir. Modern teknikler cerrahın ciddi yaralanmalarda dahi fonksiyonu ve görüntüyü tekrar düzeltme kabiliyetini büyük oranda artırmıştır.

Şu anda plastik cerrahlar tarafından kullanılan teknikler arasında:

Greftleme:Hasarlı bölgeyi onarmak için vücudun sağlam bir bölümünden deri, kemik, sinir veya diğer dokuların naklidir.

Flep cerrahisi:Vücudun sağlıklı bir bölümünden hasarlı alana deriyi, alttaki yağ dokusu, kan damarları ve kas dokusu ile beraber taşımaktır.

Replantasyon veya transplantasyon:Mikroskop altında uygulanan aşırı derecede dikkatli ve ince bir cerrahi olan mikro cerrahiyi kullanarak kopmuş parmakları veya elleri tekrar yerine dikme işlemidir. Bu tür yaralanmalar geniş bir zaman dilimi içinde tekrarlayan bir çok operasyona ihtiyaç duyabilirler.

Bir çok vakada, cerrahi sonucunda yaralanmış ellere önemli derecede duyu ve fonksiyon kazandırılabilir. Fakat iyileşme aylar sürebilir ve sıklıkla rehabilitasyona ihtiyaç duyulur.

Elin konjenital anomalileri doğumda var olan, el gelişimini etkileyen ve elin kullanımında belirgin problemlere neden olan deformitelerdir. Gelişen cerrahi teknikler ile beraber defektlerin çoğu, çok erken yaşta, hatta bazı hastalarda gebelikte ve diğerlerinde elin normal gelişimini ve fonksiyonunu bekleyerek 2 veya 3 yaşında düzeltilir.

DOĞUMSAL ANOMALİLER:

En sık konjenital el anomalisi sindaktilidir. Burada iki veya daha fazla parmak birleşiktir. Cerrahi tedavi olarak parmakları birleştiren dokular kesilir, daha sonra vücudun başka bir yerinden alınan cilt greftleri buradaki boşluklara dikilir. Prosedür eğer kemikler de birleşik ise daha komplike bir hal alır. Cerrahi aynı zamanda tam bir hareketi ve normale yakın görüntüyü sağlamasına rağmen, greftlenmiş cildin rengi diğer ciltten bir miktar farklı olabilir.

Diğer sık görülen konjenital defektler, kısa, eksik veya deforme parmaklar, hareketsiz tendonlar ve anormal sinir veya damarlardır. Çoğu hastada bu defektler cerrahi olarak düzeltilir.

BURUN ESTETİĞİ:

Özel Silivri Anadolu Hastanesi’nde uygulanan operasyonlar arasında Rhinoplasty (burun estetiği) ameliyatı da bulunuyor.Burnun şeklini düzeltmek, iç ve dış tarafındaki eğrilikleri gidermek ve burnun yüzün diğer yapılarına göre daha uygun görünmesini sağlamak için yapılan bir işlemdir. Burun estetiği tüm dünyada sık uygulanan estetik cerrahi prosedürlerden birisidir.Estetik burun operasyonu ile burnunuzun boyutu, eğriliği, kemeri düzeltilebilir, büyük burun delikleri küçültülebilir, burun ucunun şekli değiştirilebilir, burnun alın ve dudak ile yaptığı açılar düzeltilebilir. Burnunun dışında eğriliği olan kişilerin genellikle içeride de eğriliği olabilir ve buda nefes alma problemine neden olabilir. İçerideki eğriliği düzeltmeden burnun dışındaki eğriliklerin düzeltilmesi çok zordur. Burun bütündür ve bu yaklaşımla hem nefes problemleri hem de estetik kusurlar düzeltilmiş olur.Burun estetiği için en iyi adaylar olağan dışı beklentileri olmayan, yapılan girişimi burunu daha iyi bir görünüme kavuşturmak için bir düzeltme değişikliği olarak düşünen kişilerdir. Burun estetiği, görünüşünüzü daha güzel hale getirir, özgüveninizi artırır toplum içinde kendinizi daha iyi görünmeniz ve daha iyi hissetmeniz konusunda yardımcı olur.Estetik olarak ideal bir burun, yüz hatları ve ölçüleri ile uyumlu, doğal ve ameliyat edildiği belli değildir. Burun, yüzün diğer yapıları ile birbirini tamamlamalı ve bu yapılarla uyum içinde olmalıdır. Bunun yanı sıra, burun ucu, burun sırtı, burun kanatları ve burun delikleri gibi bütünü oluşturan burun yapılarının da birbirleriyle orantılı ve uyum içinde olması gereklidir.

KARIN GERME AMELİYATI:

Karın, vücudun görünümünü direkt olarak etkileyen önemli bir estetik ünitedir. Hamilelik süreci ve doğum kadınlarda karın derisi ve kaslarının gevşemesine, sarkmasına ve deride hızlı oluşan gerilme sonucu çatlakların oluşumuna neden olur.Bunun yanı sıra yine genellikle kadınlarda daha sık olmak üzere erkeklerde de aşırı kilo alma sonucunda karın derisi ve kaslarında oluşan deformasyona bağlı olarak karın deri ve kaslarda sarkma ve gevşeme olmaktadır. Karın ön duvarını yapan ve iç organları içerde tutarak karnın düz görünmesini sağlayan kasların arasında bulunan dokuların yırtılması ile kaslar birbirinden ayrılır ve içerden organların itmesi ile karın dışarı fırlak ve sarkık görünür.Karnınız sadece yağlanmakla kalmamış, ayrıca kasların araları açılmış ve sarkmıştır. Bu deformite kişide kıyafetlerinin tam olmaması, yazın rahat bikini, mayo giyememesi gibi sıkıntıların yanı sıra, fazla kilolardan ve sarkıklıktan dolayı bel ve sırt ağrıları gibi genel sağlık problemlerinede neden olabilmektedir.Bu problemden karın germe (abdominoplasti) ameliyatı ile kurtulmanız mümkündür.Abdominoplasti, karın bölgesindeki fazla deri ve yağ dokusunun alınmasını, karın duvarı kaslarının eski gerginliğine ulaşmasını sağlayıcı bir ameliyattır. Çoğu zaman bel inceltme amaçlı liposuction (yağ çekme) ameliyatı ile kombine edilmesi daha iyi sonuçlar verir. Sonuç olarak bu ameliyat hem karnınızdaki çatlak derileri yok eder, hem fazla yağlarınızı yok eder hem de karın duvarınızı tekrar eski gerginliğine kavuşturur. .Karın germe ameliyatı sadece kilosu fazla olan insanlara uygulanan bir yöntem değildir. Zayıf ama karın derisi sarkmış ve çatlak oluşmuş kişiler için de son derece fayda sağlar.Eğer aşırı kilo ile birlikte karında da sarkma varsa karın germe operasyonu liposuction ile birlikte yapılır. Karında sarkma yoksa sadece liposuction yeterlidir.Karın germe işlemi sırasında eski sezeryan izinin düzeltilmesi, göbek fıtığı gibi bazı rahatsızlıkların da tedavisi mümkündür. Karın düzleşir, bel incelir, karın içi hacmi azaldığından ameliyat sonrası insanlar daha az bir yiyecek ile doyma duygusuna erişirler. Bu da zayıflamayı kolaylaştıran ve şişmanlığı azaltan bir etkidir.Zayıflamayı planlayan hastalar ameliyatı ertelemelidir ve bu ameliyattan önce mümkün olan tüm kilolar verilmelidir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI:

ÖZEL SİLİVRİ ANADOLU HASTANESİ PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ UZMANI ERCAN DEMİRBAĞ;Dişiliğin ve doğurganlığın sembolü olan meme, genetik yapıya, coğrafi dağılıma ve insan fizyonomisine göre farklılıklar gösterir. Memeler kadın vücudunda belirli bir alanı işgal ettiği için her kadın güzel memelere sahip olmak ister. Her zaman kadınlar doğuştan güzel memelere sahip olamayabilmektedirler ya da doğum, kilo alıp verme gibi nedenler ile memeleri deforme olabileceğini belirtti.Bazen de her iki memede çok ciddi asimetri olabilir. İşte bu nedenle meme büyütme ameliyatları günümüzde hem genç yaş grubunda hem de orta yaş grubunda estetik cerrahların en sık yaptıkları ameliyatlardan birisidir. Meme büyütme ameliyatının amacı daha iri daha dolgun daha büyük ve estetik olarak daha güzel memeler elde etmektir.Meme büyütme estetiği için en iyi adaylar olağan dışı beklentileri olmayan, yapılan girişimi vücudunu daha iyi bir görünüme kavuşturmak için bir düzeltme değişikliği olarak düşünen kişilerdir. Meme büyütme estetiği, görünüşünüzü daha güzel hale getirir, özgüveninizi artırır toplum içinde kendinizi daha iyi görünmeniz ve daha iyi hissetmeniz konusunda yardımcı olur.Meme estetiğinde hedef hastanın beklentilerine ve vücut oranlarına en uygun sonuca ulaşmaktır. Eğer memeniz normalden küçükse meme büyütme ameliyatı için uygun aday olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda memeyi büyültmeye ve dolgunlaştırmaya yönelik yapılan girişimler ile daha dolgun, daha iri, estetik olarak daha güzel görünümlü meme oluşturmak mümkündür.Yeni meme boyutu kişinin arzusu, vücut ölçüleri ve memenin durumu dikkate alınarak cerrah ve kişinin ortak kararı ile belirlenir. Ancak dolgunluğunu yitirmiş, gevşemiş ve ileri derecede sarkmış olan memelere, tek başına protez yerleştirme ameliyatı uygulandığında tatmin edici sonuçlar elde edilemeyebilir. Bu tür sarkık memelere protezin yerleştirilmesi ameliyatına ek olarak meme dikleştirme ameliyatı da yapılmalıdır.Meme büyütmek için kullanılan materyal silikon protezlerdir. Bu protezlerin bugüne kadar insan vücuduna herhangi bir zararlı etkisi saptanamamıştır. Ayrıca silikon sadece estetik meme ameliyatlarında değil, yıllardır kalp ve damar cerrahi, göz, kbb, beyin cerrahi ameliyatlarında da yaygın şekilde kullanılan bir materyaldir. Meme protezleri gelişen teknoloji ile beraber bugün kohesiv yapıda üretilmektedir. Protez delinse bile silikon dışarı akmamaktadır.

MEME KÜÇÜLTME VE DİKLEŞTİRME:

Memeler kadın vücudunda belirli bir alanı işgal ettiği için her kadın güzel memelere sahip olmak ister. Dolgun, iri, estetik olarak daha güzel görünümlü memelere sahip olmak her kadının hayalidir. Her zaman kadınlar güzel memelere sahip olamayabilmektedirler, doğum kilo alıp verme gibi nedenler ile memeleri deforme olabilmektedir.Ülkemizde ve dünya üzerinde milyonlarca kadın meme ölçülerinden dolayı rahatsızlık yaşamaktadırlar. Büyük ve sarkık memeler, kadınlarda ciddi problemleri de beraberinde getirmektedir. Memelerin normalden büyük ve ağır olması, kadının fiziki görüntüsünü bozmasının yanı sıra boyun, sırt ve omuz ağrılarına, normal dik duruş pozisyonunun bozulmasına, kamburlaşmaya, solunum problemlerine, memelerin karın cildi ile temasta olan alt yüzünün sürtünmesi ve terlemesi ile pişik oluşması ve mantar enfeksiyonlarına, sutyen askılarının omuz üzerinde derin izler bırakmasına neden olur.Çok büyük memeler, kadının ve genç kızın kendini utangaç ve çekingen hissetmesine yol açabilir. Oluşturduğu hareket kısıtlılığı, kıyafet seçiminde ve yaşanan sıkıntılar, meme büyüklüğünü gizleme çabaları kişide sosyal ve psikolojik problemlere de neden olmaktadır. Büyük ve sarkık memelerin yol açtığı bu tür şikâyetlerden meme küçültme ameliyatı ile kurtulmanız mümkündür.Meme küçültme ameliyatları, her ne kadar estetik ameliyat olsa da estetik olmayan amaçlarla da yapılabilmektedirler. Bu ameliyatlar kozmetik bir iyileştirmeden öte fiziksel bir rahatlama amacıyla da yapılır. Özellikle meme büyüklüğüne bağlı fiziksel problemleri olanlar, ameliyat sonrası dönemde, hemen bir rahatlama hissederler. Bu ameliyat ile yağ, meme dokusu ve deri çıkarılır; memeler daha küçük, daha hafif ve daha sıkı hale gelir. Aynı işlem sırasında ‘areola’ denilen meme başı etrafındaki koyu renkli deri halkasının çapı da küçültülebilir. Amaç kadına daha küçük, daha güzel şekle sahip ve vücuduyla orantılı memeler kazandırmaktır.Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatlarının hedefleri, memeyi uygun boyutta küçültüp, beden ölçülerinize uygun, doğal, simetrik ve genç meme görünümü elde ederken, bunu minimal ve gizlenebilen skar ile yapmak ve elde edilen sonucun uzun süreli olmasını sağlamaktır.Estetik Cerrahi tekniklerinin son yıllarda kaydettiği gelişmeler, meme estetiği ameliyatlarında da etkisini göstermiş olup, geliştirilmiş ameliyat teknikleri ile meme başı çevresi ve meme başından aşağı meme altı çizgisine doğru dikey olarak uzanan minimum iz ile istenen büyüklük ve dolgunlukta, son derece dik ve diri meme görüntüsü elde edilmektedir. Vertikal skar tekniği dediğimiz bu teknikle yapılan ameliyatla ters T skar olarak adlandırdığımız teknik artık nerdeyse kullanılmaz ya da çok nadir uygulanır hale gelmiştir. Böylece meme altındaki yatay iz oluşmamakta, sadece meme başı etrafı ve aşağıya doru uzanan bir insizyon ile ameliyat yapılabilmektedir.Bu tür uygulamalarda çıkarılan meme dokusunun miktarına bağlı olmak koşulu ile ameliyat sonrası dönemde doğum yapıldığında anne sütünde bir miktar azalma olabilmesine rağmen büyük bir oranda emzirmek mümkün olabilmektedir. Açık tenli ve yara iyileşme fizyolojisi normal olan kişilerde kalan ameliyat izleri çok belirgin değildir. Ancak izlerin belirginliği yine de kişinin yaşına, genetik yapısına ve derinin yapısal özelliklerine göre değişebilir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri