Tatil planlarının yapıldığı şu günlerde yayınlanan sıra dışı bir araştırma, yeni bir tartışma başlatacak gibi görünüyor. Sağlık otoriteleri, yıllardır güneşin yaydığı ultraviyole ışınların cilt kanserine neden olduğuna ve güneşten korunmanın hayati önem taşıdığına dikkat çekerken İsveçli bilim insanları, güneşten kaçınmanın ölüm riskini arttırdığını iddia ediyor.
30 BİN KADIN İNCELENDİ
Karolinska Enstitüsü’nde yaklaşık 30 bin kadının 20 yıl boyunca incelendiği araştırmaya göre hiç güneşlenmeyen kadınların kanser dahil çeşitli hastalıklara bağlı ölüm riski, düzenli olarak güneşlenen kadınlara göre 2 kat daha fazla.
Araştırmayı yapan uzmanlar, güneşten kaçınmanın D vitamini eksikliğine neden olabileceğini ve D vitamini eksikliğinin de ölüm riskini arttırabileceğini belirtiyor. D vitamini diyabet, tüberküloz ve kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
ÖLÜM RİSKİ
Araştırmacılar özellikle uzun ve soğuk kışların yaşandığı kuzey ülkelerinde güneş kremi kullanmadıkça güneşten uzak durun tavsiyesinin zararlı olabileceğini söylüyor. Araştırmada ayrıca, şu ana kadar bilinenlerin aksine İsveç’in ılık yaz aylarında güneşlenen İsveçli kadınların cilt kanserinden ölme riskinin de yüzde 10 daha az olduğu ileri sürülüyor.
Karolinska Enstitüsü, 1990-1992 yıllarında güneşlenme alışkanlıklarını incelemek için 29 bin 518 İsveçli kadını işe alıyor. 20 yıl sonra 2 bin 545 kadının öldüğü gözlemleniyor. Bu sonuç, hiç güneşlenmeyen kadınların güneşlenenlere göre herhangi bir nedenden dolayı ölme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.