Hastane borçlarına af sınırı 500 liraya çıktı

Vergi ve prim borçlarından sonra hastane borçlarına da af geliyor. Sağlık yardımından yararlanamayanların 2010 yılı sonuna kadarki 250 TL’lik borçları için öngörülen affın kapsamı son anda genişletilerek 500 TL’ye çıkarıldı.

Sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasına ilişkin yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. İnsanlar üzerindeki klinik araştırmalara ilişkin etik kural düzenlemeleri içeren teklifle, daha önce vergi ve prim borçlarıyla ilgili yapılan uygulama doğrultusunda hastane borçlarına da af getiriliyor. Muhalefetin de desteğini alan hastane borcuna affın kapsamı şöyle:

Ölenin tüm borcuna af
Vakıf üniversiteleri dışındaki devlete ait hastane ve sağlık kurumlarında vefat edip de tedavi giderleri sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanmayanlardan, aileleri ödeme güçlüğü içinde bulunanların tedavi giderlerine ilişkin borçları yasal faiz ve cezalarıyla birlikte silinecek.

Sağlara kademeli af
Çoğunluğunu Bağ-Kurluların oluşturduğu, herhangi bir nedenle sağlık yardımından yararlanamayanların yine vakıf üniversiteleri dışındaki devlete ait hastanelere olan borçlarına ise kademeli af geliyor. Başlangıçta, 2010 yılı sonu itibariyle 250 TL’ye kadar olan borçların silinmesi, 250 TL’nin üzerindeki borçların ise yüzde 50’sinin yıl içinde peşin ay da taksitle ödenmesi halinde kalan yarısının silinmesi öngörüldü.

500 liralık borç silinecek
Ancak, teklifte yapılan son dakika değişikliğiyle, yarısı silindiğinde 250 TL’nin altında kalan borcun da silinmesi öngörüldü. Böylece, af kapsamı 500 liraya kadar olan borçları kapsayacak şekilde genişletilmiş oldu. KKTC tarafından tedavi edilmek için Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere gönderilen hastaların tedavi bedellerinden 2010 sonuna kadar ödenmemiş olanlar da silinecek. KKTC’lilerin silinecek borçlarına ilişkin herhangi bir üst sınır öngörülmedi.

Bir defaya mahsus
Hastane borcu affına ilişkin önergelerin sahibi Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, vergi ve prim borçlarıyla ilgili uygulamaya paralel bir düzenlemeye gidildiğini belirterek, “Daha çok Bağ-Kurlulardan, prim borçlarını ödeyemedikleri için sosyal güvenlikten yararlanamayıp borçlu duruma düşenler oldu. Teklifte vefat edenlerin borçlarının silinmesi vardı, ama sadece vefat edenlerin ailelerini değil yaşayanları da düşünmek gerekiyor. Sıkıntıya düşmüş insanları bir defalığına da olsa bu borç yükünden kurtarmak adına böyle bir düzenlemeye gidildi” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri