Ülkemizde karaciğer sirozu ve kanserinin en önemli sebebinin hepatit B ve C virüsü olduğunu belirten Prof. Çetin Karaca, “Çok sayıda kronik hepatit hastası, hastalığı taşıdığının farkında değil” dedi.
İstanbul’da yapılan 10. Ulusal Hepatoloji kongresi’nde konuşan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, hepatit hastalığının coğrafi koşullar nedeniyle Türkiye için çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Prof. Koruk, hepatitin karaciğer yetmezliği ve kanserine neden olduğunu hatırlatarak doğru teşhis ve etkin tedavinin hem hasta sağlığı hem de ülkenin sağlık harcamalarının kontrolü bakımından önemli olduğunu söyledi.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Çetin Karaca ise Türkiye’de karaciğer sirozu ve kanserinin en önemli sebebi olan hepatit ile ilgili çarpıcı gerçeği dile getirdi. Karaca, B ve C hepatit hastalarının büyük çoğunluğunun, hastalığı taşıdıklarını bilmediklerini aktardı.
Hepatit B virüsüne karşı koruyucu aşı olmasına rağmen ülkemizde hala ciddi bir sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Prof. Karaca, kronik hepatit B’ye karşı etkin tedaviler bulunduğunu kaydetti.
"HASTALAR YENİ TEDAVİLERDEN YARARLANAMIYOR"
Kronik C hepatitinde ise başarının yeni tedavilerle % 90 - 95’lere çıktığını vurgulayan Karaca, kronik hepatit hastalarının tedavi edilmedikleri takdirde siroz ve karaciğer kanserine yakalanma risklerinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Çetin Karaca, yeni tedavilerin henüz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme planına alınmadığını, bu nedenle daha önceki tedavileri kullanmış ancak yanıt alınamamış hastaların yeni tedavilerden yararlanamadığına vurgu yaptı.
"HEPATİT TEDAVİSİNDE MALİYET DAHA DÜŞÜK"
Prof. Dr. Çetin Karaca, kronik viral hepatit hastalarının siroz ve karaciğer kanseri gelişmeden tedavi edilmelerinin, karaciğer nakli ve kanseri tedavisinden daha düşük maliyetli olduğunu, en önemlisinin de hasta sağlığı ve konforu açısından büyük avantaj sağladığını aktardı.