Prof. Yiğitoğlu, "İçilen her sigara insan ömründen 5 buçuk dakika kısaltmaya neden oluyor. Sigarayla alınan nikotin, içildikten sonra 2 saat boyunca vücuda zarar vermeye devam ediyor. Dünyada her 8-10 saniyede bir kişi sigara yüzünden ölüyor." dedi.
İnsan vücuduna verdiği onlarca zararla bilinen sigaranın çevreye etkileri de ortaya çıktı. Sigara içenler tarafından sokaklara atılan izmaritler çevre kirliliğine de neden oluyor. Uzmanlar, bunun yanında sigaranın yangınlarda da büyük rol oynadığını ortaya koydu. Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Yiğitoğlu, sigaranın insan vücudunun yanı sıra çevreye verdiği zararları da gözler önüne serdi. Tütün ve sigaranın vücuda verdiğini zararlardan bahseden Yiğitoğlu, bir nefes çekilen sigara dumanının 7 saniye içerisinde beyne zarar vermeye başladığını belirtti. Sigaranın içerisinde 5 bine yakın kimyasal madde tespit edildiğini belirten Yiğitoğlu, bunların 2 binden fazlasının vücuda zarar verdiğini söyledi.
Toplumda sigara içme oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Yiğitoğlu, sadece Ankara’da günde 4 ton sigara izmariti toplandığını ifade etti. Ankara’da çıkan yangınların da yüzde 54’ünün sigaradan kaynaklandığına dikkat çeken Yiğitoğlu, “Sadece evlerde yangına değil vücutta da yangınlara sebep oluyor. Sigarayla sürekli karbonmonoksit vücuda alınıyor. Bundan vücut etkileniyor. Sigarayla siyanür de alınıyor. Bunun gibi iki binin üzerinde zehir etkisi yapan madde var. Akciğer, kalp, böbreğe zararı var.” dedi.
“GÜNDE BİR PAKET SİGARA İÇİN 10 YIL AZ YAŞIYOR”
Sigaranın vücutta oksijen taşıyan hücrelere de zarar verdiğini belirten Yiğitoğlu, günde bir paket sigara içenlerin ömrünün ortalama 10 yıl kısaldığına dikkat çekti. İçilen her sigaranın insan ömründen 5 buçuk dakika kısaltmaya neden olduğunu söyleyen Yiğitoğlu, “Sigarayla alınan nikotin, içildikten sonra 2 saat boyunca vücuda zarar vermeye devam ediyor. Dünyada her 8-10 saniyede bir kişi sigara yüzünden ölüyor. Önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yıl içerisinde yılda 10 milyon insan sigara yüzünden hayatını kaybedecek. Tıpta insan ölümleri en fazla kanserlerden oluyor. Sigara içenlerde kalp krizleri, kanserler de bol miktarda görülüyor. Tüm kanser hastalarının dünyadaki bütün kalp krizlerinin yüzde 30 sebebi sigara. Sigara 30 yıl içinde, anne ölümleri, trafik kazaları, veremden ölümlerden daha fazla ölüme yol açacak bir bela.” ifadelerini kullandı. Yiğitoğlu, sigaranın, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara başlamada bir basamak olduğunu ifade etti.
“HAYVANLAR TÜTÜNÜ YEMİYOR, YILAN KOKUSUNDAN KAÇIYOR”
Prof. Dr. Ramazan Yiğitoğlu, sigaranın ana maddesi olan tütünü hiçbir hayvanın yemediğine de dikkat çekti. Tütün yetiştirenlerin hayvanların saldırısından korkmadığını anlatan Yiğitoğlu, “Yılanlar tütünün kokusundan kaçar. Tütün kokusu olan odalara sinek girmiyor. Üreticinin önerdiği gibi kullanıldığında tütün insanı öldüren tek yasal ürün.” dedi. Yiğitoğlu, insanlara güzel ahlak ve terbiye vermedikten sonra bu zararlı alışkanlıklardan kurtarmaınn zor olduğunu da belirtti.