Dünya sağlık Örgütü (WHO), dün yayımladığı bir raporla kahvenin kanser yaptığına dair yeterince kanıt bulunmadığını belirtti. WHO’nun araştırma birimi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 1991 yılında kahveyi ‘kanser yapabilir’ listesine almıştı.
İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nden epidemolog Owern Yang, kahvenin yüksek riskli kategoride bulunmasının nedenini hiçbir zaman anlayamadığını ifade ederek, “Elimizdeki en iyi kanıt, kahvenin kanser riskini arttırmadığı yönünde” dedi.
WHO raporunda belirtilen diğer önemli konu ise, içeceklerin 60 dereceden daha sıcak içilmemesi oldu. Raporda, İran, Türkiye ve Çin gibi ülkelerin 65 ile 70 derece arasında tükettiği içeceklerin kanser yaptığına dair bulgular bulunduğu aktarıldı.
Tahriş sonrası tümör oluyor
IARC’ın kansorejenlerin sınıflandırıldığı bölümünün başındaki Dana Loomis, içeceklerin çok sıcak içildiği bölgelerde yemek borusu kanserinin yagın olması nedeniyle bu durumu araştırmaya başladıklarını belirtti. Haşlayabilecek sıcaklıktaki içeceklerin içilmesi durumunda yemek borusunun tahriş olduğunu aktaran Loomis, tahriş olan bölgede de tümör oluşabildiğini aktardı. Henüz bu konuya dair çok fazla bulgunun bulunmadığının da altını çizen bilim insanı, çok sıcak yiyeceklerin yenmesinin kanser yaptığına dair ise herhangi bir bulgu bulunmadığını belirtti.
Amerikan Kanser Birliği’nden Dr. Otis Brawley, sigarayı bırakmanın ve az Alkol tüketmenin kanser riskini düşürmek için istatiksel anlamda çok daha anlamlı olduğunu vurguladı.