DENİZLİ Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, aşırı sıcak havalarda kontrolsüz klima kullanımının üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere yüz felci ve kas spazmı gibi şikayetlere neden olabildiğini söyleyerek "Klimayla serinlerken, felç olmayın" dedi.
Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, klimadan gelen soğuk havanın direkt kaslara gelmesi nedeniyle boyun, bel, sırt, kol ve bacaklarda kas kasılmaları ile ağrıya yol açabildiğini belirtti. Kasların esnekliğinin azalmasıyla spazm sorunununun ortaya çıkabildiğini söyleyen Dr. Özfidan, eğer bu spazma bir boyun fıtığı, kas romatizması, kireçlenme, omurga eğriliği eşlik ediyorsa ağrıya ilaveten uyuşma, karıncalanma, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerin ortaya çıkacağını ifade etti. Dr. Özfidan, baş ve boyun bölgesinin klimaya maruz kalmasıyla kaslardaki ani kasılmalar, gerilim tipi baş ağrısına ve migreni olanlarda migren atağına neden olacağını belirterek, "Klima doğru kullanılmadığında sinirler üzerinde de önemli fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Klimalara direkt maruz kalmak, özellikle 18 derece ve altında yüz felci riskini ortaya çıkarabilir.
Otobüste eğer klima kullanmak zorundaysanız, öncelikle hava akımının direkt üzerinize gelmesini engelleyin. Klimanın hava akımını koltuğa değil, camlara yönlendirerek, kaslarınızı koruyarak serinlemeyi tercih edin. Mecbur kalmadıkça sizi direk hava akımına maruz bırakacak tavandan üfleme yapan klimaları açmamaya özen gösterin. Klimayla serinlerken, felç olmayın" dedi.
Klimanın neden olduğu ağrıların tedavisi hakkında bilgi veren Özfidan, "Klimaların neden olduğu kas spazmının derecesine göre ilaç tedavisi, masaj, lazer ve diğer fizik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Kasılmanın bir an önce çözülmesi için ılık duş ve bölgesel kompresler yapılabilir" diye konuştu.