'KOAH ani ölüm nedeni olamaz'

Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) oyuncu Defne Joy Foster'ın ölüm nedeninin Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olduğunun belirtilmesi göğüs hastalıkları uzmanlarının eleştirilerine neden oldu. Uzmanlar, KOAH'ın ani ölüme neden olmayacağını belirterek, 'KO

Bir dönem Foster’in doktoru da olan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Foster’in KOAH’tan ölmüş olmasının mümkün gözükmediğini belirterek “Foster’in astımı vardı, 8 yıl önce kadar kendisini görmüştüm. Astım farklı hastalıktır, KOAH farklıdır. KOAH’tan ölecek kadar hasta olan birinin ölümünden birkaç hafta önce dans yarışmasına katılması mümkün değil” dedi. KOAH’ın gittikçe ilerleyen bir nefes darlığına yol açtığını ve nefes darlığının ilerleyerek ölüme neden olabileceğini anımsatan Tutluoğlu “Ama ani bir ölüme neden olması söz konusu olamaz. Raporda ifade edilen kusmuğun boğaza kaçması için de bir bilinç kaybının olması gerekir. Bence rapor çelişkili. KOAH otopsiyle konulacak teşhis değil, belki havayollarındaki daralmayı yanlış ifade ettiler. Solunum yetmezliğinden ölüm denilse bu mümkündür” diye konuştu. İstanbul Üniversitesi Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü’nden Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu de “KOAH kronik bir hastalıktır, kalp ve solunum yetmezliğine yol açtığı zaman ölüme neden olur. Burada bir kelime hatası olabilir. Gelişen bir astım atağında, şuur kaybında, kusmuk hastanın boğazına kaçarak ölüme yol açabilir” diye konuştu. GöğüHastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan ise ölüm için ani bir nefes darlığını yaratacak bir başka faktörün olması gerektiğini kaydederek, özetle şunları kaydetti:

“Örneğin bronş daralmasına yol açacak bir solunum yollarını etkileyen bir maddenin olması veya yine bu hastalarda olasılığı artan bir akciğer damar tıkanması gibi bir faktör olmalıdır. Bu yaşta bir insanda KOAH’a bağlı ölüm olmaz. KOAH müzmin hava yolu daralması ve akciğer dokusunun normal yapısını kaybetmesi olan kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta solunum yolları daralır, akciğerin normal yapısı da bozulur. Hastalığın büyük ölçüde nedeni sigaradır. Ayrıca yoğun dumana maruz kalan insanlarda, çocukluğunda ciddi ağır solunum yolu enfeksiyonu hastalığı geçirmişlerde, akciğerde müzmin bozukluk oluşmuş kişilerde, ağır zatüre geçirmiş olanlarda, kırsal bölgelerde odun ve kömür dumanına doğrudan maruz kalanlarda da ortaya çıkabilir. Toplumda çok sık görünen bir hastalıktır, sigara içenlerin yaklaşık yüzde 20-30’unda bu hastalık ortaya çıkmaktadır. ”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri