İzmir'de son 2 yılda kanser taraması yapılan 310 bin kişiden 10 bin 500'ü kanserli çıktı. Erkeklerde en çok akciğer ve prostat kanseri görülürken kadınlarda ise, en çok meme ve tiroid kanseri tespit edildi.
Taramalarda kanser olduğu ortaya çıkan 10 bin 500 kişi, konulan bu erken teşhisle yaşama tutunma mücadelesinde büyük bir avantaj elde etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu tarafından 30 ülkenin kanser bilgilerinin toplandığı tek merkez olan İzmir'de kansere karşı mücadele sürüyor. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, sadece 2015 yılında 125 bin kişiye kanser taraması yaptı.
İzmir taramada birinci
İzmir, bu rakamla İstanbul, Ankara, Bursa ve Adana'yı geride bırakarak Türkiye birincisi oldu. İzmir'de 2 yılda yapılan toplam 310 bin taramada 10 bin 500 kişiye kanser teşhisi konurken, bu kişiler erken teşhis nedeniyle kanserle mücadelede de önemli bir avantaj sağladı.
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, hedefini 5 yıllık süre içinde 1 milyon kişiyi taramadan geçirmek olarak belirledi. Müdürlük, önümüzdeki yıllarda verileri toplayarak yapılan taramaların ölüm oranlarını ne kadar aşağı çektiğini de ortaya koymayı planlıyor.
"Ücretsiz yaptırılabilir"
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, "Bu taramalar sayesinde kanser ölüm oranını en aşağıya çekmeyi hedefliyoruz" dedi. Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Salnur, "Kanserin oluşum sebebi yüzde 90 oranında çevresel faktörlerdir.
Yaşam standartları yüksek olursa, zararlı beslenme alışkanlıklarından uzak durulursa kansere yakalanma oranı oldukça düşüyor" dedi. Salnur, isteyen herkesin İzmir Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürlüğü'ne başvurup ücretsiz meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taraması yaptırabileceğini vurguladı.
İzmir'de en çok rastlanan kanser türleri
Erkeklerde
Akciğer
Prostat
Mesane
Kalın bağırsak
Mide kanseri
Kadınlarda
Meme
Tiroid
Kolorektal
Rahim
Akciğer