Mart ayında düzenledikleri sağlık sistemini protesto eylemlerinde sosyalistlerin ikonlardan Doktor Che Guevara'nın posterini taşıyan ve 'Che'nin izindeyiz' diyen genç tıpçılar, bu kez de Küba yolcusu. Tıp Öğrencileri Tugayı adı altında bu geziyi gerçekleştiren beyaz önlüklüler Küba'da Che'nin anıtını ziyaret edecek ve ülkenin sağlık kuruluşlarında incelemelerde bulunacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eylemlerinde Che'nin pankartını açan doktorlara sinirlenmiş ve 'Biz de halkın ve İbn-i Sina'nın izindeyiz' diye tepkisini dile getirmişti.
Bu geziyi, Türkiye'deki etkin çalışmalarıyla tanınan 'Jose Marti Küba Dostluk Derneği', genç doktor adayları için organize etti. 'Tıp Öğrencileri Tugayı' adı verilen gezi 12 gün 11 gece sürecek. 25 doktor adayının katılacağı gezinin tarihleri 7-18 Ağustos. Genç doktor adaylarının Küba gezisinin programı da oldukça ilginç. Küba sağlık sistemi üzerine incelemelerde bulunacak olan doktor adayları, poliklinik ve aile hekimi ziyaretleri yapacak, Latin Amerika Tıp Okulu'na gidecek, Pando Ferrer Oftamoloji Hastanesi'ni gezecek ve Küba sağlık konferansına katılacak.
Masrafları öğrenciler ödüyor
Dernek, bu tip gezileri dönem dönem düzenliyor. Bu sefer tıp fakültesi öğrencilerine özel bir tur organize edildi. Turun adı da Tıp Öğrencileri Tugayı seçildi. Katılacak olan doktor adaylarını dernek seçmiyor. Tıp öğrencilerine özel bir Küba gezisi için bir broşür de hazırlayan dernek, geziye katılım ücretini ödeyen (1600 euro civarı) 25 kişiyi Küba'ya götürecek. Bu gezinin duyurusunu derneğin yanı sıra Türk Tabipler Birliği de ayrıca yapıyor.
AYDINLAR 1 MAYIS'I KÜBA'DA KUTLADI
Küba'ya düzenlediği ilginç içeriği olan gezileriyle her zaman ilgi çeken Küba Dostluk Derneği, nisan ayı sonunda 1 Mayıs'ı Küba'da kutlamak isteyen aydınları ve öğrencileri Havana'ya götürmüştü. Bu geziye gidenler, 8 Mayıs'ta TÜrkiye'ye döndü.
Che'nin değil İbn-i Sina'nın izindeyiz
Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde 13 Mart'ta Ankara'da düzenlenen sağlık çalışanlarının eylemine 'Doktor Che'nin izindeyiz' pankartı damgasını vurmuştu. Pankarta tepki gösteren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eylemden bir gün sonra 'Pankartta, Dr. Che Guevara'nın izindeyiz, diyor. Olabilir. Birtakım örgütler Dr. Che Guevara'nın izinde olabilir. Ama biz onun izinde değiliz. Biz, Refik Saydam'ların izindeyiz, biz İbn-i Sina'ların izindeyiz, biz Mustafa Kemal Atatürk'ün izindeyiz' demişti.
Küba sağlıkta en iyi 30 ülke arasında
İkİ ay önce Küba'ya giden ve izlenimlerini Medimagazin sağlık portalına yazan İstanbul Üniversitesi İmmünoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günnur Deniz'in Küba sağlık sistemiyle ilgili tespitleri şöyle: 'Dünyadaki 189 ülke arasında, sağlık ölçütleri en iyi olan ilk 30 ülkeden biri olan Küba'da yurt geneline yayılmış Aile Hekimleri Ağı oluşturulmuştur. Tüm yurt toplamında yaklaşık 15 bin dispanser ve 500 adet poliklinik bulunmaktadır. Polikliniklerde çözümlenemeyen vakalarda ise, tüm yurt geneline yayılmış 250 genel hastanede komplike acil vakalarla ilgilenilmektedir. Genel hastanelerin haricinde, ihtisas hastaneleri ve enstitüler de mevcuttur. Her 159 vatandaşa bir doktor düşmektedir ki, bu da dünyadaki en yüksek oranlardandır.
Hamileler 11 kez muayeneden geçiyor
Yine Prof. Deniz'in izlenimlerinden yaptığımız alıntıya göre çocuk ölümleri konusunda da Küba, ABD'den dahi iyi durumda: 'Yapılan istatistiklere göre çocuk ölüm oranı 2007'de ülkemizde yüzde 2.1 iken, Küba'da da 2006 yılı çocuk ölüm oranı, canlı doğumlarda sadece yüzde 0.6. Anne ölüm oranı 10 binde 5 olan Küba'da'da hamileler, gebelikleri süresince 11 kez doktor muayenesinden geçmekte ve doğumların yüzde 99,9'u profesyoneller tarafından hastanelerde gerçekleştirilmekte. Genel olarak bakıldığında kadınlarda 79, erkeklerde 75 yıl ortalama ömürle Latin Amerika'nın en yüksek yaşam ortalamasına sahip. Vitiligo tedavisinda dünyaca ünlü sağlık merkezi her ay 350 Kübalı ile 80 yabancı hastayı kabul ediyor. Halk sağlığının insan hayatının kalitesine yapılan bir yatırım olduğunu kabul eden Küba sağlık sisteminde sağlık hizmeti ücretsiz ve evrenseldir.'