Kim korkar sünnet olmaktan!
Yaptığı başarılı sünnetlerle hem çocuklara hem de ailelerine güven veren Şeker’in yöneticisi olduğu 2000 Tıp Merkezi ise bu yaz ‘Kim korkar sünnet olmaktan’ kampanyası başlatarak bu özelliklerini daha yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Opr. Dr. Ali Şeker gazetemize yaptığı açıklamada sünnetin ve bu tür hassas operasyonların önemine değindi.
Şeker açıklamasında şunları söyledi;
Çocuğun sünnet bölgesine odaklanmasını engelleyebilecek, dikkatini dağıtacak çizgi film gibi görsel, işitsel bir kaynağın çocuğa izlettirilmesi çocuğun oluşabilecek sünnet tedirginliğini engelleyecektir. 4 yıldır 2000 TIP MERKEZİ’nde sünnet olan çocuklar yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu LCD ekranlı gözlükten dev ekranda izliyormuş hissiyle çizgi film seyrediyorken bizde steril ortamda sünnetlerini yapmaktayız. Çocuklar isterlerse sünnetleri esnasında LCD gözlükle playstation bilgisayar oyunları da oynayabilmekteler.
Sünnet Nedir, Nasıl yapılır?
Müslüman toplumlarda, çocukluktan ergenliğe geçişin ilk adımı olarak görülen sünnet, penis üzerindeki deri katlantısının glans ismi verilen, penisin uç kısmını örttükten sonraki artan bölümünün alınmasıdır.
Bu işlem cerrahi olarak yapılabildiği gibi, elektrokoter, radyo frekans veya laser yöntemleri ile de yapılabilmektedir.
Halk arasında elektro koter yöntemi yanlış algılama ile laser diye bilinmektedir. Koter cihazı deriyi yakarak kestiği için deride yanık oluşmakta, bu yanık ortalama 21 günde iyileşmektedir. Gerçek laser yöntemi ise çok pahalı bir tekniktir; ayrıca cerrahi yönteme göre herhangi bir üstünlüğü yoktur.
Halbuki cerrahi olarak yapılan sünnette yara iyileşme süresi ortalama 7 gündür. Çocuklar 1–2 gün içinde günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilecek şekilde kalkıp dolaşabilirler. Dikişler vücut tarafından eritildiğinden dikiş alınmasına da gerek kalmamaktadır. Çocuklar ne kadar erken yaşta sünnet olursa yara iyileşmesi de o kadar iyi ve hızlı olur.
Sünnet, uzmanı tarafından
yapılmazsa, yaşanabilecek riskler nelerdir?
Tıp dünyasında yapılan pek çok bilimsel araştırma, sünnet olmanın penis derisi kanseri görülme oranlarını azalttığını göstermek-tedir. Tıbbi olarak birçok faydası olan sünnetin uygun olmayan ellerde, hijyenden uzak ortamlarda yapılması birçok probleme de yol açabilmektedir.
Risk almayın!
Yaygın olarak evlerde, stadyumlarda, spor salonları gibi toplu sünnet yapılan yerlerde yeterli hijyen sağlanamayıp, steril edilmiş malzeme ve alet kullanıla-madığında Hepatit B, AIDS ve Hepatit C gibi bulaşıcı hastalıkların kişiden kişiye geçme riski vardır.
Çocukların, steril ameliyathane ortamında ve uzman hekimlerce sünnet edilmesi gerekmektedir.
Modern cerrahinin imkânlarından yararlanmak her çocuğun hakkıdır.
Tıp merkezimizde uzman hekim tarafından son teknolojinin ve steril cihazların kullanıldığı ameliyathane ortamında ağrısız ve güvenli bir şekilde sünnet gerçekleştirilir.
Cerrahi yöntemle yapılan sünnette iyileşme süreci daha hızlıdır.
Gereksiz korku, doğru bilgiyle yenilir!
Sünnet çocukları, sünnet işlemi sırasında çok ağrı duyacakları ile ilgili gereksiz korku yaşamaktadırlar. Çünkü, aileler çocukları yanlış bir şey yaptıklarında sünnetle tehdit etmekte; sünnetin balta, testere gibi aletlerle yapılacağını söyleyerek çocukları kandırıp, korkutmaktadırlar. Buda çocukların yaşadığı endişeyi, adeta bir kabusa dönüştürmektedir.
Halbuki çocuklara, özel cerrahi aletlerle sünnetlerinin yapılacağı, operasyon esnasında uyuşturmanın etkisiyle hiç acı
duymayacağı, sadece sünnet öncesi uyuştururken sivrisinek ısırığı kadar az bir acı duyacağı konusunda doğru bilgiler verildiğinde rahatlıkla ikna olmaktadırlar.
Sünnet için yapılan lokal anestezi 5–6 dakika içerisinde etkisini göstermekte, sünnet operasyonu yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Lokal anestezinin etkisi ile yaklaşık 2 saat boyunca çocuk hiçbir acı hissetmemektedir. Çocuğa sünnetten hemen sonra ağrı kesici şuruplar verilmelidir ki; lokal uyuşturucunun etkisi geçmeden ağrı kesicinin etkisi başlasın ve çocuk sünnet sonrasında herhangi bir ağrı duymasın. Zorunlu olmadıkça sünnet işleminde genel anestezi tercih edilmemelidir.
Sünnet sırasında anne, baba veya naz yapabilecekleri bir yakınının yanlarında olması; çocukların kötü bir durumdan yakınlarınca kurtarılmayı bekliyor gibi reaksiyonlar vermesine sebep olmaktadır. Bu nedenle: sünnet esnasında çocuğun yanında sağlık personeli dışında başka bir kimsenin bulunmaması uygun olur.
Çocuklar sünnet olurken , onların yakınları da HD kamera ve TV sistemi
vasıtasıyla çocuklarının görüntüsünü canlı yayınla bekleme salonundan rahat bir şekilde izleyebilmekte ve gereksiz endişe duymaları engellenmiş olmaktadır.
Çocuklar, sünnet sırasında görüntü kalitesi yüksek LCD ekranlı gözlükle ister çizgi film seyretsinler, ister playstationla oyun oynasınlar...
Yıllardır gerçekleştirdiğimiz onbine yakın sünnet operasyonunda hiçbir önemli sorun yaşanmayan 2000 Tıp Merkezi'nde, 5 yıldır uyguladığımız yöntemle, çocukların sünnet korkusunu, sünnet eğlencesine dönüştürdük.
Türkiye'de ilk olarak hizmete sunduğumuz 3 boyutlu ve yüksek kaliteli LCD ekranlı gözlükle sünnet sırasında çizgi film seyreden, playstation yada bilgisayar oyunları oynayan çocuklar, doğrudan göz önüne takılan yüksek kaliteli LCD ekranın büyüleyici atmosferi sayesinde dikkati gözlüğe toplanmış olarak, etrafa bakmadan operasyon bitene kadar eğlenceli dakikalar geçiriyorlar.
Böylece sünnet operasyonu, steril ortamda, hem çocuk hem de hekim için rahat bir şekilde gerçekleştirilmiş oluyor.