Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahretin Koca ve konunun ilgilileri ile yaptığı görüşmelerden, Türkiye'de İngiltere'de olduğu gibi 'Sürü bağışıklığı' yöntemi yerine herkese test yapılması yönteminin benimsendiği izlenimi edindiğini yazdı.
TTB'den Sağlık Bakanlığına: Yapılan test sayısını açıklayınTTB'den Sağlık Bakanlığına: Yapılan test sayısını açıklayın
Sarıkaya'nın konuya dair notları şöyle:
Virüsün ne bela olduğunun farkına yeni varmaya başladık.
Dilerim bu seviyede kalır…
Ankara’da, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Koca dahil konuyla ilgili kim varsa bir haftadır konuşuyorum...
Şunu belirtmeliyim ki bazı yerlerde alt kadroların uygulamadaki hataları nedeniyle yanlış adımlar atılmış olsa da Türkiye diğer ülkelerin gerisinde olmanın avantajını kullanıyor.
Bunları da anında ortadan kaldırıyor.
Çin, İran, İtalya örnekleri Türkiye için önemli veriler kazanmasına neden oluyor.
Türkiye’ye, global sorun karşısında, diğer ülkelerin hatalarından tecrübe kazanma şansı sunuyor.
HERKESİN SORUNU
Bu sadece siyasetin veya bürokrasinin meselesi değil, toplumun ortak mücadelesi ile aşılabilecek bir küresel bela…
Sohbetlerimden edindiğim nokta şu ki, Covid-19, yani yeni koronavirüs ülkelerde önce ağırdan hareket ediyor gibi davranış sergiliyor.
Başlarda vaka sayısı pek yüksek görünmüyor…
Kuluçka dönemini tamamlamasının ardından birden geometrik artış atağı yapıyor.
Ülkeler baştan test ile tespit edip virüs kapmış olanları karantinaya alıp yaymasını engellediyse sorun azalıyor.
Yani virüs taşıyan kişi veya temas edenler çok test ile tespit edilip karantinada tutuluyor veya ateş ve öksürük beklenmeden bulaşma ihtimali olan herkes teste tabi tutulup Covied-19 taşıyanlar karantinaya alınıyor.
SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI UYGULANMAYACAK…
Türkiye de mümkün olduğunda salgını aza indirmek, virüsün pik seviyesini en alt düzeyde yaşamak için çaba gösteren ülkeler arasında.
İçişleri Bakanlığı’nın kafe, kahvehane, düğün, konser salonları, birahane, taverna, hamam, spor salonları, taziye evleri gibi yerlerin tamamen kapatılması kararı bunun en iyi göstergesi.
Adalet Bakanlığı’nın cezaevi görüşmeleri, 60 yaş üstü hakim ve savcıların idari izinli sayılması, denetimli serbestlik dahil yargıya yönelik kararları ile Diyanet İşleri’nin Cuma ve diğer namazların evde kılınmasına ilişkin tavsiyesi de yansıması.
Benzer tedbirler ilerleyen günlerde artarak gelecek…
Bir anda toplumu paniğe sevk edici davranışlardan uzak durulacak.
Görünen o ki Türkiye, “sürü bağışıklığı” diye isimlendirilen İngiltere yöntemini kullanmayacak.
Yani, İngiltere’nin yaptığı gibi gençlerin virüsten etkilenmesini sağlayıp, vücudun doğal antikor üreterek kendini koruması yoluna gidilmeyecek.
VAKA ŞÜPHESİ OLMADAN TEST
Sohbetlerimden anladığım o ki Türkiye de öksürük, ateş gibi vaka emareleri olmaksızın herkese test uygulayan ülkeler kategorisine geçecek.
Buna ilişkin gerekli önlemler de alındı.
Sağlık Bakanı Koca da dün Bilim Kurulu toplantısı sonrası kararı açıkladı ve laboratuvar sayısını hafta sonuna kadar 16’ya çıkarılacağını, bütün büyükşehirlerde en kısa sürede yenilerinin kurulacağını bildirdi.
Ateş veya öksürük gibi vaka şüphesi ortaya çıkmadan dağıtılan test kitleri ile daha çok kişinin kontrol edileceğini açıkladı.
Bunlar oldukça önemli adım.
Daha önce bu sütunda da yazdım, Japonya, Singapur, Malezya, Hong Kong bu şimdi alınan kararı daha önce uygulayarak vaka sayısını en aza indirdi, yayılmayı engelledi.
Yani İtalya gibi aymazlığın paniğini yaşayıp dün itibarıyla 2200’ü aşan ölümle karşılaşmadan sorunu ilk adımda yakalayıp çözme yoluna gitti.
Bu ülkelerdeki ölüm vakaları da bu nedenle oldukça düşük kaldı.
Almanya da başlangıçta teste yönelmedi, ama ne zamanki yayıldı anında o da tedavi odaklı herkese test uygulayarak İtalya’dan daha az ölümle sorunun üzerine gitti.