Suyun fazlası zarar

Dr. Ayça Kaya ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak’tan, suya dair bilmemiz gerekenleri anlattı.

 Yeterince su içiyor, nelere iyi geldiğini biliyor muyuz? Ya içtiğimiz suyu neye göre seçiyoruz? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak’tan, suya dair bilmemiz gerekenleri anlattı. 


SU İÇMEK NEDEN ÖNEMLİ?

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra geliyor. Açlığa kırk gün dayanabilirken susuzluğa en fazla yedi gün dayanabiliyoruz. Doktor Ayça Kaya, hücrelerin temizlenmesi, bağırsakların çalışması, vücuttaki elektrolit dengesinin ve kanın akışkanlığının sağlanması, beynin çalışması, böbreklerin zararlı atıkları vücuttan uzaklaştırması gibi faaliyetlerin suyla gerçekleştiğini anlatıyor. Diyetisyen Dilara Koçak’sa, kemiklerimizin bile yüzde 22’sinin sudan oluştuğunu söylüyor. Vücuttan yüzde 10 su kaybı hayati tehlike, yüzde 20 su kaybıysa ölümle sonuçlanıyor.

NE KADAR İÇELİM?

Günlük iki-iki buçuk litre suya ihtiyacımız var. Sabah aç karnına oda sıcaklığında su içilmesi bağırsaklar açısından çok faydalı. Koçak, gün içinde en aktif olduğumuz 10 saati düşünürsek yaklaşık saatte bir bardak su içebileceğimizi söylüyor. Ancak sıcak havalarda ve spor yaparken su ihtiyacı elbette değişebilir. Kaya, “Her yemekte yudum yudum su içmek (toplamda iki bardak) gerekir” diyor.

FAZLASI BOZAR MI?

Günde üç litreden fazla su, böbrekleri yorabilir ve vücudun elektrolit dengesini bozabilir. Ayrıca su içerken bir defada yüksek miktarda içmek de doğru değil.

SU GURMELİĞİ DİYE BİR ŞEY VAR MI?

Var. Nasıl ki çay, şarap, çikolata, kahve gibi besinlerde çok ciddi eksperlik yapılıyorsa su için de kendi damak tadını geliştirenler mevcut. Formül basit: Suyun tadını sertlik derecesi etkiler, pek çok insan bunu hisseder. Ayrıca sudaki mineral oranının yüksek olması da sertliği etkiliyor; bu da suyun tadı gibi algılanabiliyor. Koçak, suyun PH değerinin de tadı etkileyebileceğini, yüksek alkali olan suları bazı bireylerin fark ettiğini söylüyor. İçimi biraz zor olsa da sağlıklı olanlar, sert sulardır. Satın aldığınız suyun PH değerinin en az 7.2 olması tavsiye ediliyor.

Gün içinde sık sık çay, kahve tüketerek bazen suyu ihmal ettiğimiz olabiliyor. Kimileriyse suyu tadı nedeniyle içemiyor. Koçak ve Kaya, suyun içine çilek, limon, portakal gibi taze mevsim meyveleri veya nane gibi aromalar koymamızı öneriyor. Çay, kahve ve diğer gazlı içecekleri de su olarak değerlendirmek doğru değil.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri