Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden uyarı

Alkan, yaptığı uyarıda veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, çok zayıf ve yeni doğum yapmış kurbanlık hayvanların alınmaması konusuna değindi.



Alkan, yaptığı uyarıda veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, çok zayıf ve yeni doğum yapmış kurbanlık hayvanların alınmaması konusuna değindi.

Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması, hayvan sahiplerinin ve kurban kesenlerin gerekli önlemleri almaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabileceğini bildiren Alkan, Kurban Bayramı`nda, yaklaşık 600 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapıldığını; bu miktarın, Türkiye`de yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık yüzde 25`i olduğunu aktaran Alkan, gerekli tedbirler alınmadığı ve alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirdiğini vurguladı.

İnsan sağlığı boyutu

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen 200`den fazla "zoonoz karakterli" hastalık bulunduğunun altını çizen Alkan, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların kurban bayramlarında görülme sıklığının yüzde 30 oranında arttığını hatırlattı. Türkiye ve pek çok komşu ülkede "bruselloz, tüberküloz, şarbon, kist hidatik, sistiserkoz" gibi hastalıkların önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam ettiklerine dikkat çeken Alkan, şunları ekledi:

"Bilindiği gibi insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60`tan fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90`ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir."

Hayvan sağlığı boyutu

Alkan, hayvanların kendilerinin oluşturduğu riskin yanında, hastalık bulaşmış nakil araçlarının da hastalıkların yayılmasında önemli etken olduğunu vurgulayarak, "Hastalıkların yayılmasının önlenmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her yıl, bir dizi önlemler içeren Hayvan Hareketleri Genelgesi yayınlamaktadır. Bu genelge hükümlerinin uygulanması hastalıkların yayılmasını önlemek açısından önemlidir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri