Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabet, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son verilere göre 8 milyona yakın olan Türkiye’deki diyabet hastası sayısının 2035 yılında 11,8 milyona ulaşabileceğine dikkat çekiliyor.
Araştırmalara göre obezite, iş stresi, uyku düzensizlikleri, uzun çalışma süreleri ve depresif semptomlar diyabeti artırıyor. Diyabet dünyada olduğu gibi Türkiye’de de halk sağlığı tehdit ediyor.
Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre, 2040 yılında dünyada 10 yetişkinden 1’inin diyabet hastası olma riski taşıyor. Federasyonun öngörüsüne göre, 2040 yılında 642 milyon diyabet hastası olması bekleniyor. Türkiye’deki diyabetli sayısının ise 2035 yılında 11,8 milyona ulaşması öngörülüyor.
TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Nilay Etiler, diyabetin halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: “Hava kirliliğinden strese, obeziteden sağlıksız yaşam koşullarına, beslenme alışkanlığından egzersiz yapmamaya kadar birçok faktör diyabeti tetikliyor. Son 15-20 yıl içerisinde diyabetli çocuk sayısında da artış oldu. Halk sağlığını tehdit eden diyabete neden olan sorunlar bir bütün olarak ele alınmalıdır ve topyekûn bir mücadele başlatılmalıdır. Yaşanan problemler için bugünden bir yol haritası belirlenmezse vaka sayısı her geçen yıl artar.”