“GEBELİK FİZYOLOJİK BİR OLAYDIR”
Gebelik ve Depresyon hakkında bilgi veren Gündoğar; ‘’Gebelik fizyolojik bir olaydır ve genellikle iyi duyguların hakim olduğu bir dönem olarak düşünülmektedir. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar, gebelik döneminde psikiyatrik bozuklukların görülme sıklığının tahmin edilenin aksine azalmadığını hatta daha da arttığını göstermiştir. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların muhtemel zararlı etkileri, tedavi kararı alınması sırasında özel bir dikkati gerektirir. Bugün için gebelikte sakıncasızca kullanabilecek hiçbir psikotrop ilaç yoktur‘’ dedi.
DEPRESYON BELİRTİLERİ VE BULGULARI NELERDİR
Gebeliğin psikolojik olarak üç aşamadan oluştuğunu söyleyen Gündoğar, ‘’Gebeliğin birinci aşamasında başlıca depresif belirtiler ve bulgular, uyku ve iştah değişiklikleri, aşırı yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü görülür. Benzer şekilde gebeliğin üçüncü aşamasında aşırı yorgunluk, uyku ve iştah bozuklukları, doğumla ilgili kaygılar gözükmektedir. Bu depresif belirtiler gebeliğin ikinci aşamasında daha az görülmektedir’’ dedi.
“LOHUSALIKTA DUYGUSAL VE PSİKOLOJİK OLAYLARA DİKKAT”
Psikilojik ve Sosyal faktörlerin gebelik depresyonunu en çok etkileyen unsurlar olduğunu dile getiren Gündoğar ‘’Depresyon döneminde çok sayıda risk faktörleri vardır. Bunlar, Genetik Faktörler, Psikolojik Faktörler, Sosyal Faktörler ve Çevresel Faktörlerdir. Özellikle sosyal hayatta yaşadığımız duygusal ve psikolojik olaylar lohusalık döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardır’’ dedi.