Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide konuşan Psikolog Burcu Tunç ve Leyla Aziz Küçükçekmecelilere panik atak hastalığı hakkında detaylı bilgi verdi.
‘Alkol ve madde bağımlılığı artıyor’
Panik Atak’ın kaygıyla gelen bedensel duyumları yanlış algılamak olduğunu belirten Burcu Tunç, normalde hiçbir neden yokken ataklar nedeniyle hastaların baş dönmesi, fenalaşma gibi korkular yaşadıklarını ve bunu kalp krizi ya da felç geçiriyormuş gibi algıladıklarını söyledi.
Hastaların ataklarda aniden başlayan ve giderek hızlanan bir korku ve sıkılma nöbeti yaşadıklarını kaydeden Tunç, yine ataklar nedeniyle sosyal ortamlara giremeyerek yalnızlaştığını, bunun da alkol ve madde bağımlılığını artırdığını ifade etti.
‘Panik atak öldürmez’
Atak sırasında, hastaların vücutta uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, konuşamama, kalp atışlarının hızlanması gibi belirtiler yaşadığını ifade eden Psikolog Leyla Aziz ise, hastaların bu belirtilerin vücutlarıyla ilgili olduğunu sandıklarını kaydetti. Atakların hiçbir zaman öldürmeyeceği, hastaya herhangi bir zarar vermeyeceğini vurgulayan Leyla Aziz, tedavi sürecinde hastaların bunu bilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Panik atak sırasında ne yapılmalı?
Panik atağın ortada hiçbir tehlike yokken ortaya çıkan yanlış bir uyarı olduğunun altını çizen Aziz, atak sırasında hastaların 20’den geriye sayarak kendilerini iyi hissedecek bir şeyler düşünmelerini ve burundan nefes alıp ağızdan vererek oturmalarını tavsiye etti. Panik atak ilaçlarının doktor kontrolünde kullanılması gerektiğinin önemini vurgulayan Aziz, panik atağın sebebinin geçmişte yaşanan sıkıntılı olaylar olabileceğini söyledi.