Yaz meyvelerinde gizli tehlike!

Karpuzdan üzüme, erikten şeftaliye, incirden armut ve böğürtlene… İşte 10 yaz meyvesinin faydaları ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli uyarılar ve öneriler
Karpuzdan üzüme, erikten şeftaliye, incirden armut ve böğürtlene… Zira özellikle yaz sofralarında ana öğün olarak bile tüketilen yaz meyvelerinin içeriğinde meyve şekeri olarak bilinen fruktoz, kan şekerinde yükselmeden sık acıkmaya, gaz ve karın ağrısından kilo alımı, insülin direnci hatta obeziteye dek birçok şikayete ve hastalığa yol açabiliyor.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan “Örneğin karpuzun yüzde 95’i sudan oluştuğu düşüncesiyle aşırı tüketilmesi hem vücuda aşırı şeker yüklenmesine neden oluyor hem de kilo aldırıyor” diyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan 10 yaz meyvesinin faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

KİRAZIN KAN SULANDIRICI ETKİSİ VAR

A, C, K vitaminleri ile potasyum, fosfor ve kalsiyum minerallerinden zengin olan kiraz; ödem söktürmesinin yanı sıra, vücudu zehirli maddelerden temizliyor, böbrek taşı ve kum yapımını önlüyor, menopoz döneminde strese iyi geliyor. Ancak aspirin etkisi yaratarak kanı sulandırması nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananlar çok dikkat etmeli. 1 porsiyon kiraz 15 taneye denk gelirken, gün içinde bu miktar geçilmemeli.

KARPUZ ŞEKER DEPOSU

Yüzde 95’i su olan karpuz antioksidan etkiye sahip. Alzheimer’dan kansere, kalpten felce kadar birçok hastalığa karşı faydalı. Ancak glisemik etkisi yüksek olduğundan kan şekerini aniden yükseltebiliyor ve sık acıkmaya neden olabiliyor. Tam bir şeker deposu olan karpuzu tüketirken aşırıya kaçmamalı. Gün içinde 3 üçgen dilimden fazla tüketilmesi aşırı şeker yüklenmesine neden oluyor ve kilo aldırıyor. Diyabet hastaları karpuzu peynirle tüketebilir.

ŞEFTALİDE KABUĞA DİKKAT!

Yaz sıcaklarında ter ile atılan potasyumun karşılanması yardımcı olduğu gibi serinletici etkiye de sahip şeftali antioksidan özelliğe sahip. Buna karşın kabuklarının ince olmasından dolayı, bakterilerin meyve içerisine yerleşme riski büyük olduğundan tarım ilacına maruz kalabiliyor. Sağlığa ciddi zararları olan böcek ilaçları doğuştan sakatlıklara ve kansere neden olurken, sinir sistemine zarar veriyor. Kabuğunu mutlaka soyarak tüketmeli, günde bir tane yeterli.

BÖĞÜRTLENDE ASPİRİN DUYARLILIĞI

Bir porsiyonu yarım su bardağına denk gelen yaz meyvesi böğürtlen güçlü bir antioksidan etkiye sahip. Kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediği hatta küçülttüğü yapılan araştırmalarla ortaya konulan böğürtlen, solunum yolu hastalıklarına karşı da fayda sağlıyor. Ancak böğürtlende bulunan salisilat benzeri kimyasal madde nedeniyle, aspirine kaşı alerjisi olanların böğürtlen tüketmemesi gerekiyor. İyi yıkanmadığında da ishale neden olabiliyor.

ERİĞİ TUZA BATIRANLAR DİKKAT!

Kalp ve böbrek hastalıklarından karaciğere dek birçok fayda sağlayan erik buna karşın içeriğindeki asitli yapı nedeniyle sindirim sistemi hassasiyeti olanlar için zararlı olabiliyor. Diş çürükleri olan çocuklar da dikkatli olmalı. 10 tanesi bir porsiyona eşit olan eriğin aşırı tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Eriği tuza batırarak yemeyi sevenler de dikkat! Tuza batırılarak tüketilen erik hipertansiyon riskinin artmasına neden olabiliyor.

1 İNCİR 1 PORSİYON MEYVEYE EŞİT

Demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve liften zengin bir meyve olan incir diğer meyvelere göre daha fazla lif içeriğine sahip. Kansızlığa ve kabızlığa iyi gelen, hücreleri yenileyen, kansere karşı önemli bir savaşçı olan incir buna karşın glisemik indeksi en yüksek meyvelerden biri. 1 adedi 48-50 kalori içeriyor ve sadece bir adedi bir porsiyon meyveye eşit. Kilo problemi yaşamamak için dikkatli olunmalı.

KAVUN ÜLSERİ TETİKLİYOR

Mis gibi kokusuyla iştah açan kavun, kalbi güçlendirmesinin yanı sıra sakinleştirici etkisi ile huzur veriyor. Yaz aylarında terleme sorununa karşı fayda sağlayan ve vücudu serin tutan kavun, kuru ciltleri de nemlendiriyor. Bu faydalarına rağmen ülseri olanların kavun tüketmesi fayda yerine zarara neden oluyor. Ülser hastalarının yanı sıra glisemik indeksi yüksek meyvelerden olan kavunu diyabet hastaları da tüketirken çok dikkatli olmalı. Günde bir ince dilimden fazla kavundan kaçınılmalı.

KAYISIDA ŞEKER TEHDİDİ

A, B, C, P vitaminleri ve zengin mineralleri ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kabızlık, kansızlık ve migrene iyi gelen kayısı, vücuttan zararlı maddeleri dışarı atmaya yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan 3 adet kayısının bir porsiyona eşit olduğunu belirterek, aşırı tüketildiğinde kan şekerinin yükselmesine ve ishale neden olabildiğini söylüyor. Diyabet hastaları da kayısıyı dikkatli tüketmeli. Potasyumdan da zengin olan kayısı özellikle potasyum değeri yüksek olan böbrek hastalarında tercih edilmemelidir.

ARMUTTA DÜŞÜK TANSİYON TEHLİKESİ

Kalp hastalıklarından kansere birçok faydası bulunan armut yazın şifalı meyvelerinden biri. Kalp çarpıntısından sindirim sistemine, hamilelik bulantılarından kabızlığa birçok faydası bulunan armut aynı zamanda zihni de dinlendiriyor. Ancak tansiyonu düşürücü etkisi olduğundan özellikle tansiyonu düşük olanların armudu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Günde bir armut yeterli; aşırısı ishale de neden olabiliyor.

ÜZÜMÜN GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK

Sağlığa sayısız faydası bulunan üzüm yaşlanma karşıtı olması ve yorgunluğu gidermesiyle de dikkat çekiyor. Üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol çok güçlü antioksidan etkiye sahip olduğundan ara sıra çekirdeğini dişlerinizle ezerek yemenizde fayda var. Buna karşın glisemik indeksi yüksek bir meyve. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan “Fruktoz içeriğinin ve vücut tarafından kan şekerine karışım hızının yüksek olduğu unutulmamalı.

Bir porsiyon üzüm 15 adet iri üzümden oluşuyor ve gün içinde bu sayının aşılmaması gerekiyor. Karaciğer yağlanması olanlar ve hamileler üzümü diyabet hastaları gibi dikkatli tüketmeli” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri