Yumurtanın faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kas ve kemik gelişiminde önemli olması, yüksek miktarda protein içerdiğinden kasları güçlendirmesi, içerdiği amino asit ve vitaminler ile vücudu beslemesi, göz sağlığına faydalı olması ve göz bozukluklarına iyi gelmesi ve kolesterolü dengelemesi ile kalp sağlığını koruması bunlardan bir kaçı... Bazı besinlerin çok faydalı olduğuna inanırız ya, aslında görünen hiç de öyle değil. Çünkü besinler de kişinin durumuna göre, sağlığına göre, hastalığına göre bazen yarardan çok zarar getirebiliyor.
Örneğin alerjik bir bünyeniz varsa, ya da bala karşı alerjiniz varsa bal tüketmek sizin için zararlı olabilir. Ya da peynir… Süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyetiniz var ise bunları tüketmek sizler açısından zararlı.
MİGREN HASTALARI İÇİN DE GEÇERLİ
Medyatava'nın haberine göre bu uyarılar migren hastaları için de geçerli. Migreni olan hastaların uzak durması gereken besinlerle ilgili bir uyarı geldi. Başağrısında önem sırasına göre suçlanan besinler arasında en fazla süt ve süt ürünleri geliyor ve gerçekten ağrıları tetikleyebiliyorlar. Süt ürünleri bolca allerjen içeriyor ve migrenli kişiler alerjik hastalıklara daha yatkınlar. İnce bağırsaklarımızda Laktaz denilen bir enzim süt ürünlerinde bulunan Laktoz maddesini parçalıyor ve sindirmemizi sağlıyor. Bu enzim bazı migrenli kişilerde yetersiz üretiliyor ve süt ürünlerini sindirmemizi zorlaştırıyor. Laktoz maddesi iyi parçalanamaz ve kalın bağırsaklarımızda bakterilerle etkileşince hazımsızlık, karın şişkinliği, gaz yakınmaları çekeriz. Beyin damarlarında da genişleme yaparak baş ağrısına neden olur. Eski kaşar veya tulum peyniri histamin ve tiramin denen maddeler içerir, bu maddeler hem beyin damarlarını genişletir hem de iltihap hücreleri ortaya çıkararak migren atağını tetiklerler.
SÜZME PEYNİR TÜKETİLEBİLİR
Süzme peynir ise migrende rahatlıkla tüketilebilir böyle bir etkisi yoktur. Özellikle diyet yaparken az yağlı süt tüketmeyi seviyoruz. Oysa migrende bilinenin aksine az yağlı süt daha güvenli değil, içinde bolca glutamik asit içerir ve bu da beyinde iltihap maddelerini tetikleyerek ağrı ataklarını başlatabilir. Gelelim yumurtaya… Bilinenin aksine yumurtanın sarısı değil beyazı migren ataklarını tetikliyor. Yumurta beyazında az yağlı sütteki gibi bolca glutamik asit maddesi var ve ayrıca piyasada çokça duyduğunuz MSG (monosodyum glutamat) benzeri etki gösteriyor ve iltihaba yolaçarak migreni başlatıyor. MSG maddesine çok dikkat!
KAFEİNDE DURUM NE?
Peki kafeinde durum ne. Peşin peşin söyleyelim kafein migren ataklarında çok işe yarıyor. Kafeinli bir bardak kahve içtiğinizde beyinde hem ağrı ile genişleyen damarlar daralıyor hem de iltihap maddeleri kayboluyor. Böylece baş ağrısına iyi geliyor. Kafein sadece kahvede değiş siyah çay, kolalı içeceklerde de bulunur. Kahvenin kendisi değil sık kahve içenlerde (günde 3 fincandan fazla) kahve içmediğiniz dönemlerde vücut kahve istediği için baş ağrısı atakları oluyor. Yani sürekli kahve alışkanlığınızı azaltın ama ağrınız başladığında bir fincan kahve iyi gelecektir.