18 Mart Çanakkale Zaferi - 18 Mart Çanakkale Zaferi Nasıl Elde Edilmiştir?
Tüm yurdu yavaş yavaş 18 Mart Çanakkale Zaferi çoşkusu sarıyor. Türk tarihinin en önemli zaferlerinden bir tanesi olarak kabul edilen Çanakkale Zaferi hakkında detaylı bilgi burada...
Çanakkale Zaferi ile ilgili kompozisyon;
Balkan savaşlarından sonra mustafa Kemal 27 Ekim 1913'de Sofya ateşemiliterliğine atandı.Daha sonra 20 Ocak 1915 tarihinde Tekirda ğ'da bulunan 19.Tüm en Komutnalığında görevlendirildi.
28 Temmuz 1914'de başlayan 1.Dünya Savaşı'na bir süre sonra,Alamnya müttefiklerini yanında Osmanlı Devleti de dahil olmuştu.Bu g elişme üzerine ingiltere ve Fransa Osmanlı Devleti'ni sacaş dışı bırakmak ve müttefikleri olan Rusya'ya ekonomik ve askeri açıdan yardım etmek amacıyla büyük bir donanma ile Çanakkale önlerine geldi İtilaf devletleri donanmasıbüyük bir dirençle karşılaştı.
Ordumuz Çanakkale Boğazı'nın iki yakasında top istikhamları yerleştirirken Nusret Mayın Gemisi de bir gecede Boğaz'a mayın döşemişti.
Bu mayınlara çarpan itilaf devletlerine ait gemilerin önemli bir bölümü battı.İtilaf Donanması şiddetli direnme sonucunda geri çekilmek zorunda kaldı.
(18 Mart 1915) Çanakkale Boğazının denizden geçilemeyeceğinin anlaşılması üzerine karadan yapılacak bir harekatla Gelibolu Yarımadasını ele geçirme planları yapan İtilaf Devletleri yeni bir saldırı düzenledi..
İtilaf Devletlerine ait ordu önce kıyıları ele geçirerek türk ordusunu geri çekilmeye zorladı. Düşman birlikleri,karadan saldırılarına devam ederken Mustafa Kemal,Anafartalar grup konutanlığına atandı.Mustafa Kemal düşman birlikerinin ilk önce Conkbayırı hattını aşarak ilerleyeceğini tahmin ediyordu.
Bu nedenle buradaki mevzilerin güçlendirilmesi için çalışmalr başlattı. Mustafa Kemal Arıburnu Conkbayırı Anafartalar da itilaf devletleri birliklerinin ilerleyişini durdurdu ve bu birlikeri yenilgiye uğrattı.
Türk ordusu aylarca süren savaş sonucu Çanakkaleni geçilmeyeceğini gösterdi. Mustafa Kemal Çanakkale zaferinin elde edilmesinde önemli görevler üstlendi.Bu başarılarından dolayı kendisine Albay rütbesi verildi...
SEYİT ONBAŞI KİMDİR ?
Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Abdurrahman, annesinin ki Emine idi. Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı. Seyit Onbaşı 1918 sonbaharında köyüne döndü. Sanatı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti. 1934 tarihinde yürürlüğe konan soyadı yasasıyla "Çabuk" soyadını aldı. 1939 yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.
Çanakkale Savaşı Şiiri;
Zafer Türküsü
Yaşamaz ölümü göze almayan,
Zafer, göz yummadan koşana gider.
Bayrağa kanının alı çalmayan,
Gözyaşı boşana boşana gider!
Kazanmak istersen sen de zaferi,
Gürleye n sesinle doldur gökleri,
Zafer dedikleri kahraman peri,
Susandan kaçar da coşana gider.
Bu yolda herkes bir, ey delikanlı,
Diriler şerefli, ölüler şanlı!
Yurt için dövüşen başı dumanlı,
Her zaman bu şandan, o şana gider.
Faruk Nafiz ÇAMLIBEL