İstanbul'un kuzeyinde bulunan orman arazisinde genellikle madencilik ve hayvancılıkla geçinen köylüler, proje hakkında yeterince bilgilendirilmediklerini belirtiyor. Havaalanı proje sınırının yanıbaşında kalan Akpnar köyü muhtarı Ali Genç, bölgede yaşanabilecek istihdam sorununa değinerek, "Şu anda madenlerde çalışanlar işlerinden çıkacaklar. Havaalanı gelir, burada istihdam yaratılır diye düşünüyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran'da temelini attığı 7 bin 785 hektarlık 3. Havalimanı arazisinde çalışmalar devam ediyor. 6 bin 173 hektarlık orman alanı içeren arazide, maden ocaklarının oluşturduğu çok sayıda gölet bulunuyor. Havadan çekilen görüntülerde de görülen göl ve göletler, havalimanı temelinin atıldığı şantiye sahasının içinde yer alıyor. Şantiye sahası dışında zemin etüt çalışmaları ile altyapı hizmetleri yürütülüyor.
HAYALET KÖY
İhsaniye 3. Havalimanı inşasıyla yaşam alanları etkilenecek; Tayakadın, İhsaniye, Akpınar, Ağaçlı, Yeniköy yerleşimlerinde yaşayanlar projenin bölgelerine olacak etkileri konusunda huzursuz. Yerleşim alanı havalimanının hemen yanında kalan İhsaniye'de hafriyat kamyonları köyü toza bürümüş durumda. Projeden birinci derecede etkilenecek İhsaniye köyünün kahvesinde oturan bir vatandaş, bölgedeki huzursuzluğa değinerek 'Kulaktan dolma bilgimiz var. Köy halkı huzursuz. Proje başladığından beri bu şekilde. Muhtarlıkta bilmiyor, ne olacağını ancak projeyi çizenler bilirö diye konuştu.
BÖLGE İNSANININ MAĞDUR EDİLMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
Projenin etkileyeceği bir başka köy Akpınar'da köy kahvesindeki başlıca konu yanıbaşlarına inşa edilecek havalimanı. Bölgede 7 tane madencilik şirketinin aktif olarak çalıştığını belirten Akpınar köyü muhtarı Ali Genç şunları söyledi: 'Bu bölgede çalışmalar başladı. Şu an dolgu işleri yapılıyor. Bölgemiz maden ocaklarının yoğun olduğu bir bölge. 7 madencilik faal şekilde çalışıyor. Bizim en büyük sıkıntımız şu olacak: Şu anda madenlerde çalışan insanlar ister istemez işlerinden çıkartılacaklar. 'Havaalanı gelir, burada istihdam yaratılır' diye düşünüyoruz. Bölge insanının mağdur edilmeyeceğini düşünüyoruz.
"DOĞAL DENGENİN GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Bölgedeki kamulaştırmanın reel değerler üzerinden yapılmasını istediklerini vurgulayan Genç, "Akpınar'da 23 parsel gibi az bir bölüm kamulaştırılacak. İhsaniye, Tayakadın, Yeniköy, Ağaçlı köylerinde daha çok kamulaştırma yapılacak. Umutluyuz, karamsar değiliz" dedi. Bölgede madenciliğin yanı sıra hayvancılıkla geçinildiğini belirten muhtar Genç, "Havaalanında bu bölgedeki insanların çalıştırılmasını istiyoruz. Yaşamsal alanların daraltılmasını istemiyoruz. Doğal dengenin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bölgemizde yüzde 30/40 oranında bir kesim hayvancılıkla geçiniyor. Havaalanı yapıldığı zaman bunların konumları ne olacak" dedi.
GÖLETLERDE BALIK TUTULUYOR
Havadan yapılan çekimlerde de görüldüğü üzere bölgede çok sayıda irili ufaklı gölet bulunuyor. Eski maden ocaklarının oluşturduğu çukurların yağmur suları ile dolduğu bazı göllerde ekolojik yaşam başlamış durumda. Bölgedeki göletlerden birinde balık tutan bir vatandaş, bölgeye sık sık balık avlamaya geldiğini, göletde kızılkanat, turna, sazan gibi balıkların olduğunu ifade etti. Yükselti farkının yüksek olduğu alanda yer alan bazı göletler ise altyapı hizmetleri ve oluşturulacak şantiyeler için doldurulmaya başlamış.