34.Domates Festivali ve Tarım Fuarı, renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın yıllardır gelenekselleşen, yerel değerleri yaşatma ve tanıtma kararlılığı ile sürdürülen Değirmenköy Domates Festivali, bu yıl da dolu dolu geçti. Gündüz Tarım Fuarı ve En İyi Üretici Yarışmasının yapıldığı festivalin akşam programında da; Domates Güzeli Yarışması ve Koray Avcı konseri yer aldı. Binlerce kişinin yer aldığı festivale CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Özgür Karabat, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri katılım gösterdi.
IŞIKLAR: "ZOR GÜNLERİ ANCAK ÜRETEREK AŞABİLİRİZ"
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gerçekleştirdiği festival konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 34 yıl önce ne amaçla başladıysa, hangi düşünceyle aklına getirip bu festivali yapan sevgili Mümin Tuğlu hocama teşekkür ederim. Özellikle bugünlerde, hani "Ya hayır söyle, ya sus" derler ya, ben size hayır olan birkaç şey söylemek istiyorum. Yaşamış olduğumuz bu günler, bu kriz ortamına karşı aslında bu yapmış olduğumuz festivallerimizle örnek oluyor, bir çözüm üretiyoruz. Biliyoruz ki bu zor günleri ancak üreterek aşabiliriz. İstanbul'un hemen yanı başında, kent ve kent çevresi tarımını, sabırla, inatla, topraklarımızı betona demire teslim etmeden, kentimize ihanet etmeden yaşatmaya çalışıyoruz. 10 yıl boyunca bu toprakları koruyarak ve üreterek zenginleşmeye çalışmanın güzel bir örneğini vermeye gayret gösteriyoruz. Yerinde ve üretimlerimizi gösteren, mütevazı festivaller yapıyoruz. Festivallerimizin hepsi bu toprakların bağrından çıkan ürünler ve bu kentin değerleri üzerine yaptığımız festivallerdir. İlk defa katılan dostlarımız için hatırlatmak istiyorum. Domates, bamya, kavun, karpuz, yoğurt ve börek festivallerimizin hepsi bu toprağın ve bu kentin tatları ve lezzetleridir.
"EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ TARIM!"
Şehirler de insanlar gibidir, bir hafızaları vardır. Bu toprakları korumanın yolu onun kıymetini bilmek, sonsuza kadar olacak olan bu zenginliği geleceğe taşımaktan geçer. Üzerinize koyduğunuz binalar, bir kişinin cebine koyduğunuz zenginliklerle sınırlıdır ama toprak herkese nimet dağıtır, refahı paylaştırır, yüzlerce sektöre, kişiye istihdam sağlar. Bizim yaptığımız bir şey daha var. 10 yıl önce Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezini kurduk ve orada kendi tohumumuzu üretiyoruz. 1980'den bu yana bilinçli olarak tarım dışına çıkarılan, yoksullaştırılan bir ülke de, "Pazartesi günü, dolar 7 lira mı olur, 8 lira mı olur?" diye bizi korkuya, dehşete düşüren ekonomik krizlere karşı, en büyük gücümüz olan tarım teknolojilerini geliştirmeye gayret gösteriyoruz. Bunu İstanbul'un hemen yanı başında her türlü güce direnerek yapıyoruz. Üzerine bina dikilmektense, sonsuza kadar sürecek bir gelirin, zenginliğin, refahın; teknolojik ve akıllı tarımla mümkün olabileceğini göstermeye çalışıyoruz.
"DOMATES DEĞİRMENKÖY'ÜN ZENGİNLİĞİ.."
Türkiye'de ilk defa bir belediye olarak Tarım Lisesini kurduk, yine ilk olacak olan Tarım ve Yaşam bilimleri Üniversitesi'ni ve Tarım Teknolojileri Parkını kuracağız, kentimizde Tarım Endüstri Gelişme Merkezleri oluşturma çalışmaları yapıyoruz. Değirmenköy, tüm bu anlattıklarımın bir parçası. Domates burasının zenginliğidir. Bu kenti üreterek, çalışarak geliştireceğiz. Bu kırılgan ekonominin bizim hak etmediğimiz bir durum olduğunu hepimiz biliyoruz, üretimden koparılırsak bu hale düşeceğimizi de biliyorduk. Tarımın yeryüzüne çıktığı, 7000 yıl önce sabanın bulunduğu Anadolu coğrafyasında şimdi maydanozun tohumunu dahi Amerika'dan, İsrail'den getirtenler bunu düşünmelidir. Büyük Atatürk bunu yüz yıl önce görmüş, O ne dediyse haklı çıktı. Büyük Atatürk bir şey daha söyledi ki o bu topraklara gelmiş en büyük devlet adamı, en büyük dahi, mazlum ülkelere örnek olmuş büyük bir kurtarıcı. Ne demişti Büyük Önder; "Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Olacaktır." Ben de şimdi o büyük dehanın sözünü buradan tekrar ediyorum. Tüm bu büyük kırılganlıklara karşı hiç merak etmeyin, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır. Hepinize iyi akşamlar diliyorum, iyi eğlenceler diliyorum, sağ olun var olun..."
TARIM FUARINDA BÖLGE ÜRÜNLERİ YER ALDI
Tarım Fuarına Türkiye'nin önde gelen traktör, zirai alet ve ekipman firmaları, gübre ve tohum firmaları, fidan üreticileri, zirai ilaç firmaları, arı ve arı ürünleri üreticileri olmak üzere birçok firma katıldı. Fuarda Silivri Belediyesi standı da yer aldı. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretilen ürünlerin sergilendiği stantta; yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim teknikleri ve aşamaları hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıldı.
DOMATES GÜZELİ NİLAY DEMİR OLDU
Festivalin en renkli yarışmalarından olan Domates Güzeli Yarışması'nda bu yıl 11 güzel yarıştı. Jüri üyelerinin seçim yapmakta zorlandığı yarışmada Domates Güzeli Birincisi Çağla Keser, İkincisi İlayda Verit ve Üçüncüsü de Şenay Sarı oldu. Dereceye giren güzellere altın ve çeşitli hediyeler verildi.
EN İYİ DOMATESİ ECEM CEYLAN YETİŞTİRDİ
Yılın İlk Domates Üreticisi olan Şaban Uzun'a ve En İyi Domates Üreticilerine ödülleri yarışma alanında takdim edildi. En İyi Domates Yarışmasına bu yıl 37 üretici katıldı. 10 ayrı cins domates üzerinden İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu seçilen En İyi Domates Üreticilerine ödüllerini Başkan Işıklar takdim etti. Üreticilere, çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. Yarışmanın birincisi Ecem Ceylan, ikincisi Ramazan Aydın ve üçüncüsü de Halil Hamarat oldu.
DEĞİRMENKÖY'DE KORAY AVCI RÜZGÂRI
Domates Festivalinin finalinde son dönemlerin yükselen ismi Koray Avcı sahne aldı. Sevilen şarkılarını 7'den 77'ye festival alanında olan herkes ile birlikte söyleyen Koray Avcı, esprileri, samimi diyalogları ile beğeni topladı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden konserin sonunda Avcı'ya Değirmenköy Domatesi hediye edildi.