Türkiye'de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından olan 36. Vodafone İstanbul Maratonu koşuldu.
İki kıta arasında gerçekleştirilen en önemli yarış olan 36. Vodafone İstanbul Maratonu'nda erkeklerde Faslı atlet Hafid Chani birinci oldu. Maratonda kadınlarda ise Etiyopyalı Amane Gobena yarışı birinci bitirdi.
Maratonda atletler, Boğaziçi Köprüsü'nü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inip, sahil yolunu izleyip Karaköy'e ulaşmaya çalıştı. Galata Köprüsü'nden sonra Eyüp'e yönelecek maratoncular, Feshane'den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya indi. Bakırköy'den yapılacak dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na kadar uzanan parkur, parkın içinden geçerek Sultanahmet'e çıktı. Atletler, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan "At Meydanı"nda, Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Mısır Dikilitaşı'nın arasında yarışı tamamladı.
118 ÜLKEDEN 25 BİN ATLET
36. Vodafone İstanbul Maratonu'na bu yıl 118 ülkeden sporcular kayıt yaptırdı. Maratonun 15 ve 10 kilometre koşulara 25 bine yakın atletin katıldığı belirtildi.
Maratonda birinci kadın ve erkek sporcular 50'şer bin dolar para ödülünün sahibi oluyor. Bu yarışta ikincilere 25'er, üçüncülere 15'er, dördüncülere 10'ar, beşincilere 8'er bin dolar ödül veriliyor.
Koşuda Türk sporcular arasında ilk sırada yer alacak atletler 20'şer bin dolar para ödülü kazanıyor. Bu kategoride ikinci Türk atletler 10'ar bin ve üçüncüler de 5'er bin dolar alıyor.
15 VE 10 KİLOMETRE KOŞULAR
Organizasyon kapsamında 15 ve 10 Kilometre Koşular da başladı. 15 Kilometre Koşu'da atletler, maratona katılanların yolunu takip ederek Karaköy'e ulaştı. Buradan Unkapanı Köprüsü'nün altından Balat'ta bulunan Rum Kilisesi'nin önünden geçen yarışmacılar, Yusuf Şücaattin Anbari Camisi önünden yapılacak dönüşle birlikte maraton güzergahından ayrıldı. Sahilden devam eden yarış Eminönü'nde İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde son buldu.
10 Kilometre Koşu'ya katılan atletler ise Boğaziçi Köprüsü'nü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a indi.Atletler, yapımı süren Vodafone Arena'nın önünden devam ederek Fındıklı, Tophane, Galata Köprüsü istikametini izledi. Bu koşu da Eminönü'ndeki İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde sona erdi.
HALK YÜRÜYÜŞÜ
Organizasyonda en renkli görüntülerin oluştuğu ve en yüksek katılımın olduğu Halk Yürüyüşü ise saat 09.30'da başladı.Anadolu yakasında Altunizade Köprüsü'nün altından başlayacak 8 kilometrelik yürüyüşü katılımcılar, Avrupa yakasında Dolmabahçe'de tamamlıyor.
2 BİN 500 GÖNÜLLÜ
Organizasyonda gönüllüler de katılımcılara yardımcı oluyor. Maraton boyunca 2 bin 500 gönüllü, atletlerin yanı sıra antrenör ve seyircilere çeşitli konularda destek veriyor.
YEŞİL MARATON
Bu yıl 36'ncısı yapılacak maratonda çevreci bir anlayışla koşuluyor.Proje kapsamında Maraton Hatıra Ormanı oluşturulması planlanırken, 118 farklı ülkeye mensup sporcular kendi ülkelerine özgü fidanları bu orman için getirdi.Maraton sırasında ayrıca çevreci ürünlerin kullanımına dikkat ediliyor.
İKİ SLOGAN
"İstanbul Aşkına Koş" sloganıyla katılımcılar davet edilirken, "#birsebebivar" sloganı da organizasyonda kullanılıyor.