Nevşehir Üniversitesi’nde Hacı Bektaş Veli Enstitüsü kurulmasına yönelik başvuru 4 yıldır sümen altı edilirken Alevi Bektaşi fakültesine de vize verilmedi.
YÖK’ün, ismi Hacı Bektaş Veli olarak değiştirilen Nevşehir Üniversitesi’ne uluslararası üniversitelerde örnekleri olduğu gibi kurumun adını taşıyan kişi ve düşünceleriyle ilgili araştırmaların yapıldığı bir enstitü kurulmasına ilişkin başvuruyu 2009 yılından beri bekletttiği ortaya çıktı.
AKP hükümetinin demokratikleşme paketi kapsamında Hacı Bektaş Veli’nin isminin üniversiteye verilmesi yönündeki düzenleme önceki gün TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda söz konusu düzenleme ele alınırken, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamı ve felsefesiyle de ilgili bilimsel araştırmaların yapılacağı bir enstitü kurulması da önerildi.
İsim değişikliğiyle birlikte enstitü kurulması önerisine AKP milletvekilleri de destek verdi. Nevşehir Üniversitesi bünyesinde Hacı Bektaş Veli’nin hayatı ve düşüncelerinin araştırılacağı bir enstitünün kurulmasına yönelik önerinin daha önce üniversite tarafından YÖK’e iletildiği belirlendi. Enstitü kurulmasına yönelik başvurunun 2009 yılında yapıldığı, YÖK’ün 4 yıldır başvuruyu beklettiği ortaya çıktı.
Enstitü başvurusunun YÖK’te 4 yıldır sümen altı edildiğinin belirlenmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı değişikliğin yalnızca bir isim değişikliğiyle sınırlı kalmaması için başvurunun en kısa sürede sonuçlandırılmasını istedi.
‘Fakülteye de ret’
Enstitünün yanı sıra üniversite bünyesinde lisans düzeyinde Alevi Bektaşi fakültesi kurulması yönündeki öneri ise kabul görmedi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mevcut yükseköğretim sisteminde ilahiyat fakülteleri bulunduğunu, Alevi Bektaşi fakültesinin iki başlılık yaratacağını belirtti. Demokratikleşme paketinde Alevilerle ilgili tek öneri olan Hacı Bektaş Veli’nin isminin üniversiteye verilmesiyle ilgili olan düzenlemenin komisyondan geçmesinin ardından TBMM Genel Kurulunun gündemine ne zaman geleceği konusunda iktidar kanadında ilginç açıklamalar yapıldı.
AKP’li komisyon başkanı Fikri Işık komisyonda kabul edilen yasa önerisinin tüm partilerin karar alması durumunda TBMM Genel Kurulu’na getirilebileceğini ifade etti.
‘Göz boyama’
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de yaptığı değerlendirmede “Üniversite isminin değişmesiyle Türkiye’deki Alevilerin sorunlarının giderileceğini düşünmeleri yanılgı içinde olduklarını gösteriyor” dedi. Alevilerin Hacı Bektaş Veli’nin isminin bir üniversiteye verilmesi talebinde bulunmadığını kaydeden Geçmez, “Türkiye’de bir sürü siyasetçinin ismi üniversitelere verildi. Bunlar yalnızca göz boyamaya, insanları aldatmaya yönelik adımlar. Alevilerin ihtiyacı Hacı Bektaş’ın isminin bir üniversiteye verilmesi değil. Böyle bir ihtiyaç yok” dedi.