Artemis Hotel’de “Engelliler” Çalıştayı…

Başkan Mustafa Sarıgül, Kumburgaz Artemis Marin Princess Otel’de engelli dernekleri ve federasyonlarını biraraya getirdi. İki gün süren Çalıştay’da sorunlar masaya yatırıldı.
DÜNYA Engelliler Günü nedeniyle Şişli Belediyesi tarafından Kumburgaz Artemis Marin Princess Otel’de 450’yi aşkın engelli, onların dernek ve federasyonlarının katılımıyla 2 gün süren bir Çalıştay düzenlendi. Çalıştay’da üç ayrı komisyon kurulduğunu belirten Şişli Belediye Başkan Yardımcısı ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Kahraman Eroğlu; “Tüm derneklerin katılımıyla sorunları tartıştık, çözüm önerileri belirledik. Kapsamlı olarak raporlar hazırlandı. Bunları Başkanımız Mustafa Sarıgül’e sunacağız O’da başta siyasi partiler, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri ve kamuoyu ile paylaşacak” dedi.
Engellilerin sorunları oluşturulan “Ortopedik ve fiziksel engelliler Komisyonu, İşitme ve Konuşma, Zihinsel Engelliler Komisyonu ve Görme Engelliler Komisyon”larında iki gün süreyle görüşüldü. Devletin ve sivil toplum örgütlerinin katkıları,engellilerin en büyük engelleri belirlendi. Uzmanlarında katımlıyla gerçekleşen toplantılarda engelliler, çözüm önerilerini de sundu.

Toplumun yüzde 20’si engelli 

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği (EHDD) Başkanı Adem Kuyumcu, Çalıştay’da yaptığı konuşmada 
“Türkiye’de devlet kayıtlarına göre (2002 yılı verileri) 8.5 milyon engelli var. Bunların 5 milyonu bedensel engelli ve sadece yüzde 20’sinin maddi durumu iyi değil. Bu sayının bugün kat be kat yükseldiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de 70 bin lüks engelli aracı var” dedi.

Bu arada Çalıştay’a sunulan Türkiye Engelliler Araştırması, çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Engelliler İdaresi Başkanlığı'nca yapılan araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unu engelliler oluşturuyor. Bu oranın yüzde 9.70'ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58'ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelliler oluşturuyor.

En fazla engelli nüfusun Marmara bölgesinde bulunduğunu ortaya koyan araştırmaya göre engellilerin çoğu evli, yüzde 37,7'si bekar ve yüzde 1,6'sı boşanmış durumda.
Araştırmanın ileri analizi, çocuklukta ve gençlikte engelliliğe daha az rastlandığını ortaya koyuyor. Doğumla birlikte gelen engellilik daha azken, yaşlılıkta engellilik artıyor.
Analizler, engellilerin bir kısmında iki veya daha fazla sorunun bulunduğunu gösteriyor.

Buna göre, bedensel engellilerin yüzde 5,5'inde görme, yüzde 3,2'sinde işitme, yüzde 8,4'ünde konuşma ve yüzde 6,6'sında ise zihinsel engel var. İşitme engeli bulunanların yüzde 34'ünde aynı zamanda konuşma engeli ve konuşma engeli bulunanların yüzde 27'sinde aynı zamanda zihinsel engel bulunuyor.
Okuma yazma bilmeyen engellilerin oranı, okuma yazma bilmeyen genel nüfusun 3 katını oluşturuyor. Engellilerin yüzde 84,2'sinin eğitimi ilkokul düzeyinde.

YÜZDE 68'İNİN YAŞADIĞI ÇEVREDE ENGELİNE UYGUN DÜZENLEME YOK

Araştırma, genel olarak engelli bireylerin yüzde 68'inin yaşadığı çevrede engeline bağlı herhangi bir düzenleme bulunmadığını ortaya koyuyor.
Konuşma engellilerin sadece yüzde 3,1, bedensel engellilerin yüzde 3'ü, görme engellilerin yüzde 2,6'sı, işitme engellilerin yüzde 2,3'ü ve zihinsel engellilerin yüzde 1,8'i yaşadıkları bina, cadde, sokak ve yollarda engeline uygun olarak bir takım düzenlemelerin bulunduğunu ifade ediyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 63,9'u zihinsel engellilerin, yüzde 45,9'u konuşma engellilerin “çalışamaz” durumda olduğunu belirtirken, görme engellilerin çalışamayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 15,4.

Engellilerin yüzde 55,7'si sağlık hizmetlerinden yararlanırken, sadece yüzde 12,27'si eğitim, yüzde 5,9'u bakım ve rehabilitasyon hizmetinden faydalanabiliyor. Engelli bireyler, bir takım kurum ve kuruluşlar tarafından kendisine verilen hizmetlerden yararlanamamasının en önemli nedeni olarak ekonomik yetersizliği gösteriyor.
Engelli bireylerin engel türüne göre günlük aktivitelerini yerine getiriş biçimleri değerlendirildiğinde, işitme engellilerin yüzde 75,7'si, görme engellilerin yüzde 70,3'ü, bedensel engellilerin yüzde 61,2'si ve konuşma engellilerin yüzde 54,5'i kendi başına hareket edebiliyor. Kendi başına bağımsız hareket etme durumu en kısıtlı olan grubu zihinsel engelliler oluşturuyor.

Günlük aktivitelerini yerine getirirken bir başkasına tam bağımlı olanlar, iş yerinin fiziki şartlarından en fazla rahatsızlık duyuyor. Günlük aktivitelerini yerine getirirken bir başkasına yarı bağımlı olanların yüzde 46,4'ü, faaliyetlerini bağımsız yapabilenlerin yüzde 24,3'ü iş yerinin fiziki şartlarının uygun olmadığını belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Silivri Haberleri