Çengelköy'de Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisi olacağı iddia edilen ve Devlet Konukevi olacağı açıklanan Vahdettin Köşkü'nün komşusu durumunda bulunan Hasanpaşa Setti Yukarı Sokak'ta yer alan evler için istimlak kararı çıktı. Karara göre, Boğaz manzaralı yaklaşık 7 bin 300 metrekarelik arazideki 13 hanenin yıkılması planlanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından mahalle sakinlerine tebliğ edilen İBB'nin encümen kararına göre, 865 ada 9 parselde bulunan
13 adet yapının tamamının yıkımına karar verildi. BirGün gazetesinden Olgun Kundakçı'nın haberine göre, 1983 yılında onaylanmış 1/1000 ölçekli Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı'nın 2011'de güncelleştirilmiş paftalarında arazi, eğim ve Boğaziçi peyzajı yönünden yeşil olması gerekli alanda ve yolda kalıyor. Arazideki 13 hanenin 6'sının hisseli tapusu bulunuyor.
'GİDECEK YERİMİZ YOK'
60 yıldır yıkımla ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadan yaşadıklarını belirten mahalleliler şaşkın. Kendilerine geçen hafta belediye yetkilileri tarafından şifaen 3 gün içinde evleri boşaltmaları gerektiği söylendi, ayın 17'sinde evlerin yıkılacağı belirtildi. Belediye yetkilileri mahalle sakinlerine istimlak kararının Vahdettin Köşkü'nün 'çevre düzenleme projesi kapsamında' alındığını ve arazinin yeşil alan yapılacağını iddia etti. Ancak 2 Temmuz 2013'te Vahdettin Köşkü ve Çevresi Yol Düzenleme projesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan kamulaştırma kararında mahalle sakinlerinin evlerinin bulunduğu parseller yer almıyor.
Evi yıkılacak mahalle sakinlerinden Emine Sözer, “Belediye yetkilileriyle konuştuğumda oranın yeşil alan olacağı vegüvenlik açısından buradaki evlerin kaldırılacağı söylendi” dedi. Vacide Kaymaz, ise “60 senedir buradayım, evin vergilerini ödüyorum, bunca zamandan sonra evimiz yıkılırsa gidecek bir yerimiz yok” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.
NE OLMUŞTU?
Başbakan'ın çalışma ofisi olacağı iddia edilen ve Devlet Konukevi olacağı açıklanan Çengelköy sırtlarındaki Vahdettin Köşkü'nün restorasyonunda birçok ağacın kesilmesi ve köşkün özgün mimarisinin yok edilmesi tepki çekmişti. 1984 yılında korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenen Vahdettin Köşkü'nün, 2011'de yıkılarak yeniden yapılmasına karar verilmişti.