CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu talimatı ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonuyla, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün öncülüğünde Hopa’daki sel felaketinin ardından bölgeye yardım götüren CHP’li belediye başkanları, hazırladıkları raporu Kılıçdaroğlu’na sundu. Teknik raporda özetle şunlar kaydedildi:
‘Suyun direkt denize akışı engellenmiş'
“Hopa’da şehir içinden geçen ve güneyden gelen yağmur sularını denize taşıyan dere beton kanal haline getirilerek daraltılmış. Çeşitli yerlerde derenin üzerine yapılan köprüler alçak yapılmış ve suyun geçişini engellemiştir. Bu dereler daraltılmakla kalmayıp S virajlar haline getirilmiş 90 derece açıyla yön değiştirilerek suyun direkt denize akışı engellenmiştir. Şayet Hopa’nın Güney yamaçlarından gelen suları denize taşıyan dere yatakları bozulmayıp değiştirilmeseydi veya dere yatakları teknik verilere göre ıslah edilseydi, bu sel yine olacak fakat felakete dönüşmeyecekti.
Dere yatakları acilen ıslah edilmeli
Doğu karadeniz’de dere yataklarının eski haline getirilip teknik verilere göre açılması için ilgili bakanlıklar diğer kurum ve kuruluşlar ile belediyelerin ortak bir çalışma yapması şarttır. Bu olmadığı takdirde sahil bandında bu felaketler ile can ve mal kayıplarının yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Hopa’daki dere yataklarının sıfırdan ele alınarak ıslah edilmesi gerekmektedir. Hopa’nın içme suyu şebekesiyle, atık su kanalizasyon sisteminin yeniden yapılması şarttır. Rize istikametinden Hopa girişinde orman içine yapılan ilkel şartlardaki çöp depolama istasyonunun bu felaket esnasında otoyolu tamamen kapattığı ve önemli bir çevre sorunu yarattığı görülmüştür. Bu çöp toplama deposunun teknik ve bilimsel şartlara uygun olarak yeniden düzenlenmesi, önemli bir çevre sorunu olarak görülmüştür.”
‘Koordinasyon ve bilimden uzak’
Raporda, CHP’li belediyelerin yardımına ilişkin olarak ise, “Her felaket sonrası olduğu gibi yardım ve kurtarma birimlerinin çalışmalarının koordinasyon ve bilimsellikten uzak olduğu görülmüştür. Sel felaketi sonrası Hopa’da en büyük ihtiyaç içme suyu olmuştur. Sel şehir şebeke suyu altyapısını tahrip etmiştir. Belediyelerimiz şu ana kadar 5 litrelik damacanalarla 6 TIR içme suyu yardımını bölgeye göndermiştir. Cadde, sokak ve bodrum katlarından çıkartılan çamurların kaldırılması için 4 yükleyici kepçe, 6 kamyon ve 15 kişilik çalışma ekibimiz temizlik işlerini sürdürmektedir” denildi.