Ülke gündemini terör saldırıları ve başkanlık tartışmalarından kurtarıp ekonomiye odaklanamayan hükümet işsizin iş bulma umudunu da tüketti. İşsizlik oranı yüzde 10.8 ile son 10 ayın zirvesine çıkarken iş bulma ümidini yitirenlerin sayısı da 719 bine, gerçek işsiz sayısı ise 7.5 milyon kişiye ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Kasım, Aralık 2015 ile Ocak 2016 aylarını kapsayan aralık döneminde işsizlik oranı yüzde 10.8’e çıktı. Yıllık bazda 0.1 puan azalış, önceki döneme göre 0.3 puan artışı ifade eden işsizlik oranı en son geçen yılın şubat döneminde yüzde 11.2’yi görmüştü.
RESMİ İŞSİZ SAYISI 3.2 MİLYON
Aralık döneminde tarım dışı işsizlik oranı da bir önceki döneme göre 0.3 puan artarak yüzde 12.7’ye yükseldi. TÜİK, bu dönemde işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 59 bin kişi artarak 3 milyon 204 bine ulaştığını hesapladı.
Verilere göre, çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayı bırakan işsizlerin sayısı 127 bin kişi birden artarak 2 milyon 545 bine ulaştı. Bu işsizlerin arasında “iş bulma ümidim kalmadı” diyenlerin sayısı 126 bin kişi arttı, 719 bine çıktı. TÜİK resmi işsiz sayısını ise 3.2 milyon olarak açıkladı.
Ancak istihdam üretemeyen ekonomik yapı yüzünden ümidini kaybedip iş aramayı bırakanlar da bu rakama eklendiğinde gerçek işsiz sayısı 186 bin artışla 5 milyon 749 bine yükseldi. TÜİK’in gerekçesini bulamadığı ve “diğer” kalemi altında gösterdiği çalışmayan 1 milyon 834 bin kişi de dikkate alındığında gerçek işsiz sayısı 7 milyon 583 bini buluyor.
TÜİK verileri, bir yıl ve daha uzun süredir işsiz olanların sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi birden arttığını da ortaya koydu. Buna göre geçen yıl 582 bin kişi bir yıl ve daha uzun süredir işsiz gezerken bu sayı bu dönemde 670 bine çıktı.
GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 19.2
3 yıldan daha fazla süredir iş arayıp bulamayanların sayısı da 42 binden 46 bine yükseldi. Veriler, 3.2 milyonluk işsizler ordusunun 1 milyon 338 bininin 1 ila 2 aydır iş arayan yeni işsizler grubunda yer aldığını gösteriyor.
Aralık döneminde 15-24 yaş grubuna dahil genç işsizlik oranı yüzde 19.2 düzeyinde gerçekleşirken 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 11.0 oldu.
Bu dönemde işgücüne katılım oranı yüzde 50.9, istihdam oranı yüzde 45.4, tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 11.5 ve kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 32.1 düzeyinde gerçekleşti.
Bu dönemde hizmetler sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1.1 puan artarken sanayinin payı yüzde 0.5 oranında, tarımın payı 0.6 azaldı. ANKARA
Yüzde 11’i aşar
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, kasım ayındaki yüzde 10.5 olan işsizlik oranlarının beklentilere paralel yükseldiğini söyledi. Erkan “Rakamlar hem piyasa beklentisi hem de bizim beklentimiz olan yüzde 11’in altında gelse de, uzun vadedeki yükseliş trendine devam ediyor. Tabii, işsizlik yapısal bir sorun ve verilerin de yorumlanması zor” dedi. Artan mülteci akını ve asgari ücretteki yüksek artışın etkilerinin ocak ayı verilerine yansıyacağını dile getiren Erkan, “İşsizlik oranında yükselen trend devam edecektir. Ocakta işsizlik yüzde 11 üzerinde gelebilir” dedi.
‘Reform şart’
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zirveye ulaşan işsizlik rakamlarına çare olarak sendikaların karşı çıktığı “köle işçilik” düzenlemesini gösterdi. Twitter üzerinden işsizlik rakamlarını değerlendiren Şimşek, “2015 yılında 806 bin kişiye iş bulmamıza rağmen işsizlik oranı yüksek seyretti. İşgücü piyasası reformu ertelenemez” dedi. Şimşek reform sözüyle, Meclis’te bekleyen uzaktan çalışma ve kiralık işçilik düzenlemesiyle, mutabakat aranan kıdem tazminatını işaret etti.