İstanbulluya dip suyunu içirecekler

Kuraklık nedeniyle İstanbul’un barajları alarm vermeye başladı. Bakanlığın yeni projesi, barajların dip suyunu kullanmak.

B planını devreye sokan ve “Gerekirse C planımız da var” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, İstanbul barajlarındaki dip suyunu (ölü hacim suyu) da gerekirse devreye almayı planladığı öğrenildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için barajlardaki ‘dip suyu’nu (ölü hacim suyu) da planlamalarına dahil etti. Bakanlık yetkilileri, İstanbul’da ihtiyacın artması halinde barajlardaki dip suyundan vatandaşa su verilebileceğini belirtti. İstanbul’daki barajlarda ölü hacimde toplam 100 milyon metreküp su bulunduğunu kaydeden yetkililer, bu suyun arıtılarak İstanbul’da yaşayan vatandaşlara ulaştırılabileceğini söyledi. İstanbul’da günlük 2.5 milyon metreküp su tüketiliyor. Ölü hacimde yer alan su miktarıyla İstanbul’un 40 günlük ihtiyacı karşılanabilecek.

ANKARA’DA UYGULANDI

Yetkililer, bu yöntemin daha önce Ankara’da uygulandığını anımsattı. Yetkililer, 2007 yılında Ankara’daki su sıkıntısını aşmak için 4 ay boyunca Çamlıdere Barajı’ndaki ölü hacimde yer alan suyun arıtılarak içme suyu şebekesine verildiğini ifade etti. Dip suyu (ölü hacim suyu) konusunda bilgi veren uzmanlar, içme suyu barajlarında suyun isale hattına verildiği su alma ağzının altında kalan bölümün, ölü hacim olarak adlandırıldığını belirtti.

Normalde su seviyesi su alma ağzının altına düşünce şebekeye su verilemediğini dile getiren uzmanlar, pompaj sistemiyle ölü hacimdeki suyun çekilip arıtma işlemi yapıldıktan sonra şebekeye aktarıldığını anlattı. Yeni barajlarda su alma ağzının mümkün olduğunca aşağıda yapıldığını belirten uzmanlar, eski barajlarda bu seviyenin daha yüksek olduğunu, bu nedenle her barajda bu seviyenin değişebildiğini kaydetti. Uzmanlar, baraja daha önce kimyasal bir atık gelmemişse ölü hacimdeki suyun insan sağlığı açısından bir riski bulunmadığını söyledi.

ARITMASI MALİYETLİ

Uzmanlar, ölü hacimdeki suyun arıtılmasının maliyetli olduğunu aktararak, “Ölü hacimden çekilen su, arıtma işlemine tabi tutuluyor. Bu biraz maliyetli bir işlemdir. Su, içecek kaliteye getirildikten sonra şebekeye veriliyor” dedi.

KLOZETTE SU TASARRUFU NASIL YAPILIYOR?

Klozetlerde su tasarrufu iki türlü yapılıyor. Vatandaşlar, rezervuarın içine 1.5-2 litrelik su dolu pet şişe koyarak daha az su kullanımı sağlarken, yeni yapılan evlerdeyse iki seçenekli rezervuarlar kullanılıyor. Bu tip rezervuarların iki seçenekli su haznesi bulunuyor ve az ya da çok şeklinde tercih yapılarak tasarruf sağlanıyor.

HAFTA SONU SICAK UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 3 gün hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerine çıkacağını belirterek aşırı sıcak uyarısında bulundu. Sıcaklıkların bazı bölgelerde mevsim normallerinin 7 derece üzerinde seyredeceği öğrenildi.
YAĞIŞ DA GÖRÜLECEK

Meteoroloji’nin yaptığı tahminlere göre, hava sıcaklığı, cuma günü ve hafta sonunda ülke genelinde artacak. İç ve Güneydoğu kesimlerde mevsim normallerinin 4 ila 7, diğer bölgelerde ise 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyredecek olan hava sıcaklığı, pazar günü Marmara’da, pazartesi ise batı kesimlerde azalarak, mevsim normalleri civarında seyredecek.

Pazartesi günü yağan yağmurla birlikte İstanbul’da sıcaklığın gündüz 29 derece civarında beklendiği kaydedildi. Yağmur cumartesi Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, pazar günü Marmara Bölgesi, pazartesi ise Marmara, İç Anadolu ve İç Ege ile Karadeniz Bölgesi’nde görülecek. Yetkililer, güneş çarpmalarına karşı vatandaşları uyardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Silivri Haberleri