İSTANBUL’UN İLK CANLI HAYVAN PAZARI SİLİVRİ’DE AÇILDI

Silivri Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve İstanbul’da belediye eliyle yapılmış ilk canlı hayvan pazarı olma özelliğini taşıyan tesis düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Başkan Yılmaz, “Silivri olarak bizim 500 km² ekilebilir, dikil

Tarım ve hayvancılığa yönelik hayata geçirdiği projelerle tüm Türkiye’de büyük ses getiren Silivri Belediyesi bir ilke daha imzasını attı. Silivri Belediyesi tarafından Yeni Mahalle’de yapımı tamamlanan ve İstanbul’da belediye eliyle yapılan ilk canlı hayvan pazarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın seçim vaatleri arasında yer alan ve 30 Ekim 2021 tarihinde temeli atılan, 6.406 m² proje alanına sahip Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarında; 1.230 m² hayvan alım-satım alanı, 210,5 m² idari bina ve sosyal tesis alanı, kafeterya, mescit, tuvaletler, dezenfektan havuzu, çökertme havuzu ve gübre deposu bulunuyor. Bu modern tesis ile Silivri’de ve bölgede hayvanlarını satmakta zorlanan yetiştiricilere modern bir tesiste satış imkânı sağlanması, hayvan alıcılarına güvenli ve modern bir hizmet sunulması, kurban kesimlerinin usullere uygun ve hijyenik bir ortamda sağlanması hedefleniyor. Canlı hayvan pazarı ile ayrıca bazı bölgelerde kontrolsüz ve dağınık bir şekilde yapılan hayvan satışlarının düzenli hale getirilmesi, çevre ve görüntü kirliliğinin önlenmesi, denetlenebilir ve güvenli bir pazar ortamı oluşturulması, alıcı ve satıcının bilinen sabit bir alanda buluşturulması amaçlanıyor.

YILMAZ: “İSTANBUL’UN GIDA VE HAYVANCILIK ÜSSÜ OLMAYA HAZIRIZ”

Törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Volkan Yılmaz, “Bugün Silivri’de bir onuru, bir gururu hep birlikte yaşıyoruz. Verdiğimiz sözleri tutmaktan dolayı çok mutluyuz. İstanbul’un belediye marifeti ile yapılan ilk ve tek canlı hayvan pazarının açılış töreninde sizlerle birlikteyiz. Önemli olan yaşadığınız yerin, bastığınız toprağın potansiyelinin farkında olmak ve ona göre hareket etmek. İşte biz Silivri’de ve bu ülkede yaşayan vatandaşlar olarak, Silivri’nin barındırdığı tarım ve hayvancılık potansiyellerinin farkındayız. Silivri ve çeperdeki ilçelerin tüm İstanbul’u besleyecek, doyurabilecek kapasiteye sahip olduğunun farkındayız. Silivri olarak bizim 500 km² ekilebilir, dikilebilir arazimiz var. Biz İstanbul’un gıda ve hayvancılık üssü olmaya hazırız. İşte bu potansiyellerle yola çıktık. Türkiye’nin stratejik ve mukayeseli üstünlüğü tarımdır. Geleceğin dünyasının tesisi tarım-sanayi entegrasyonu ile tarımsal ürünler için uygun pazarlar oluşturulmasından geçmektedir. Tarih geriye sarmamış, aksine ana yatağını bulmuş ve akışını hızlandırmıştır. Dolayısıyla biz tarımsal ve hayvansal üretimin önemini bilen bir yönetimiz. “Üretken Belediyecilik” anlayışımızla yola çıkarken, bu potansiyellerin farkında olarak şunu söyledik: “Gün gelecek, tarım toprakları imarlı arazilerden daha değerli olacak.” Dün bunu söylüyorduk. Bugün de söylüyoruz ve eminim yarın bizi haklı çıkaracak. İlk adımı 2019’da attık. Atıl durumdaki belediye arazilerimizi üretime kazandırdık ve 300 dönüme sertifikalı yerli ve milli arpa tohumu ektik. Aradan geçen 3,5 yılın ardından bugün 3.600 dönümde üretim yapıyoruz.” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİN TALEPLERİNE KULAK TIKAYAMAZDIK”

Açılışı gerçekleştirilen canlı hayvan pazarı ile ilgili bilgiler veren Başkan Yılmaz, “İlçemiz, hayvancılık bakımından İstanbul’da ilk üçte yer almaktadır. 59.396 baş koyun ve 5.999 baş keçi olmak üzere 65.395 baş küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. İstanbul’da küçükbaş hayvan varlığının yüzde 37,7’si Silivri’dedir. Küçükbaş bakımından İstanbul’da 1’inci sıradadır. İstanbul’daki 93.961 baş sığır cinsi hayvanın yüzde 18,0’i olan 16.884 baş sığır, Silivri’dedir. İlçemiz bu anlamda İstanbul’da 2’nci sıradadır. 109.559 büyükbaş hayvanın yüzde 17,6’sı olan 19.260 büyükbaş Silivri’dedir. İstanbul’da 2’nci sıradayız. 15.598 baş manda cinsi hayvanın yüzde 15,2’i olan 2.376 baş manda, Silivri’dedir. İlçemiz bu sayı ile İstanbul’da 4’üncü sıradadır. İlçemizdeki hayvan yetiştiriciliğinin varlığından hareketle, üreticilerimizin haklı taleplerine kulak tıkayamazdık. Köylere yaptığımız ziyaretlerde köylülerimizin bizden istediği en öncelikli talepleri canlı hayvan pazarı yapılmasıydı. 6 ay gibi kısa bir sürede bu pazarı Silivri’mize kazandırdığımız için büyük bir mutluluk duyuyoruz.” dedi.

“İBB MEZBAHA YAPMA YETKİSİNİ BİZE VERMELİ”

Konuşmasının sonunda üreticilerin mezbaha talebine de değinen Başkan Yılmaz, mezbaha yapımının İBB’nin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğunu ifade ederek, “Canlı hayvan pazarımız bir mezbaha ile bütünleşmezse bu projenin bir ayağı eksik kalır. ‘Bunu yaptın mezbahayı da yap’ diyenler olur. İBB’de her fırsatta diyorum ki; ‘Bir arazi tahsis edeyim, mezbahayı yapın’ Yanıt yok! Mezbaha yapma görev ve yetkisi İBB’de ve ben onun için şu an mezbaha yapamıyorum. Bir a4 kağıdına mezbaha yapma yetkisinin Silivri Belediyesine devredildiği dair bir yazı, altına da bir imza atılacak. Bu kadar mı zor Allah aşkına? Buna da cevap yok.” diyerek, Silivri’de mezbaha yapılma yetkisinin kendilerine verilmesi talebini yeniledi.

DODURKA: “BRUSELLA TRAKYA’DA BİTME NOKTASINA GELDİ”

Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka ise yaptığı konuşmada, “Trakya'nın her yanında olduğu gibi Silivri ilçemizin de toprakları elbette çok verimli. Hayvancılık elbette çok başarılı ve değerli. Ama Trakya'da hayvancılığın bu kadar değerli olması sadece verimlilikten kaynaklanmıyor. Trakya bildiğiniz gibi Türkiye'nin şap hastalığından ari olan tek bölgesidir. Trakya bu arilik sayesinde, en önemli pazar olan batı ülkelerine kasaplık hayvan ihracatı yapma imkânına sahip olan tek bölgemizdir. Ülkemizde, kendi kendimize yettiğimiz, hatta üretim fazlalığı olan ürünlerimizden biri olan süt ürünlerinin ihracatındaki en önemli engellerden biri ise maalesef Brusella hastalığı bakımından ari bir bölgemizin olmayışıdır. Ancak çok sevindiricidir ki, Tarım ve Orman Bakanlığımızdaki veteriner hekimlerin yaptığı mücadeleler sonucunda, Trakya'da Brusella tamamen yok edilmek üzeredir. Bu bilgi hem ülkemiz hem de Silivri açısından çok önemlidir. Türkiye'de, aynı şaptaki gibi Brusella’dan da ari tek bölgenin Trakya olması, bu toprakların değerini daha da yükseltecektir. Ben bu başarıyı elde etmemizde emeği olan herkese, başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. İlçemizdeki canlı hayvan pazarı ihtiyacını tespit ederek, çiftçimize bu imkânı sağlayan Silivri Belediyemize çok teşekkür ediyorum. Silivri Belediyemiz bu konuda sorumluluğunu yerine getirdi. Çiftçimizin onca yakıt sarf ederek hayvanını ta uzaktaki, Çorlu’daki, Hayrabolu'daki pazarlara taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Bu hayvan pazarının açılmasında emeği geçenlere, başta Belediye Başkanımız olmak üzere teşekkür eder, çiftçimize hayırlı olmasını ve bereket getirmesini dilerim.” dedi.

“ÜRETİCİLERDEN BAŞKAN YILMAZ’A TEŞEKKÜR”

Silivri’deki üreticileri temsilen programa katılan, Kurfallı Mahallesi’nden İpek Sütçü, Selimpaşa Mahallesi’nden İbrahim Elmaslı, Büyükkılıçlı Mahallesi’nden Aysun Subaşı yaptığı konuşmada Tarım ve Orman Bakanlığına ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a çiftçi ve hayvancılara verilen destekler için teşekkür etti.

PAKDİL: “SİLİVRİ VE BÖLGE ÜRETİCİLERİNE HAYIRLI OLSUN”

Trakya’nın bakanlık ve ülke için önemini dile getiren Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, “Trakya’da öncelikli olarak yaptığımız birçok çalışma var. Bölgenin hastalıktan ari bir bölge haline gelmesi, çalışan arkadaşlarımız ve çiftçilerimizin emekleriyle oldu. Bunu bizim tek başına yapmak gibi bir iddiamız söz konusu olamazdı. Biz kendi gıdalarımızı kendimiz üreteceğiz. Nasıl yapacağız? Hayvancılık ve bitkisel üretimle alakalı yapacağımız faaliyetlerle. Bunun için ne diyoruz? Siz üretin yeter! Ekilmedik bir karış yer kalmasın. Biz bunun için sizin hep yanı başınızda olacağız. Desteklemekle ilgili politikamızı gözden geçiriyoruz. Tarımda dijitalleşmeyi sağlamak için çalışmalar içerisindeyiz. Dijital bilgisayar teknolojisini tarımda nasıl kullanırız, sizleri devletle olan ilişkinizde nasıl daha az yorarız, oturduğunuz yerden tarlanızın başından, evinizden, ahırınızdan il müdürlüğümüze gelmeden yapacaklarınızı nasıl yaparsınız gibi birçok çalışma yapıyoruz. Bu bize ne getirecek? Üretimi planlama fırsatı getirecek. Siz bize ne ekeceğinizi bildireceksiniz. Ekilmeyen arazi konusu bu konuda başka bir husus. Mülk benim, kimse bana karışmaz, ekerim ya da ekmem gibi bir şey olmayacak. Evet mülk sizindir, ama ekmediğiniz takdirde, devlet sizin adınıza onu kiralayıp bir başkasına ektirecek ve kirasını size verecek.” dedi. Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarının yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, pazarın Silivri ve bölge üreticilerine hayırlı olmasını diledi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil yaptığı konuşmanın ardından Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a Canlı Hayvan Pazarı’nın işletme ruhsatını takdim ederek, Silivri’ye ve bölge hayvancılarına hayırlı olmasını diledi.

Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarının açılış törenine, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Silivri Kaymakamı Toplga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tarım ve Orman Komisyonu Başkanı Sami Barlas, Silivri Belediyesi Tarım ve Orman Komisyon Başkanı Şenoğlu Türkyılmaz, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar, hayvan yetiştiricileri ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirilirken Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil’e tesisi tanıttı. Program günün anısına çekilen fotoğrafların ardından sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Silivri Haberleri