Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın yerli ve milli üretime destek çalışmaları amacıyla hayata geçirdiği “Çiftçiye Tohum Desteği Projesi” kapsamında, ekimi yapılan 300 dönüm tohumluk arpa hasat edildi. Belediyeye ait arazilerde ekilen arpaların hasat işlemlerinde, hasadın son bölümünü oluşturan Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ndeki arazide hasat programı düzenlendi. Törene, çiftçi kuruluşlarının yanı sıra projeye katkı sunan paydaşlar katıldı.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın biçerdöver kullanarak hasat yaptığı törende, saman bağlama işleminin ardından temsili olarak 3 çiftçiye saman hediye edildi. İlçede tarım ve hayvancılıkla uğraşan küçük ve orta ölçekli çiftçilere destek olmak amacıyla gerçekleştirilen projede, üretilen tohumluk arpalar sertifikasyon sürecinin tamamlanmasının ardından ücretsiz olarak dağıtılacak. Diğer yandan, hasattan elde edilen yaklaşık 3 bin balya samanların dağıtım çalışmalarına başlandı.
BAŞKAN YILMAZ: “PROJEDEN EN AZ 600 ÇİFTÇİMİZ FAYDALANACAK”
Tohumluk arpa hasadıyla ilgili konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Çiftçiye Tohum Desteği Projesi’nin Silivri tarımı ve çiftçiler için çok önemli bir destek projesi olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Biz Silivri’de göreve gelemeden önce şunu söylemiştik; ‘Tarımın, hayvancılığın, tarımsal üretimin sonuna kadar yanında olacağız. Gün gelecek tarım arazileri, imarlı arazilerden daha değerli hale gelecek.’ demiştim. Onun için üretmemiz gerekiyor. Biz de Silivri Belediyesi olarak üretene öncü olabilmek adına bugün Silivri Belediyesine ait olup, daha önce hiç ekilmeyerek kaderine terk edilmiş arazilerinden 300 dönümüne sertifikalı yerli arpa tohumu ektik. Buradan muradımız, bu tohumlardan elde edeceğimiz 150 ton civarındaki arpayı, yine yerli ve milli tohum olarak çiftçinin, hayvancının kullanacağı şekilde ücretsiz olarak onlara vermekti. Bu projeden 600 dar gelirli çiftçimizin faydalanmasını hedefliyoruz. Sertifikalı tohumlarımızı ücretsiz olarak onlara hediye ettiğimizde, aldıkları tohumlarla her biri 10 dönüm araziye arpa ekebilecekler. Bu şu demek; Silivri’de 6 bin dönüm arazinin ekimine vesile olacağız. Silivri Belediyesi olarak, belediyeye hiçbir yük getirmeden tarım paydaşları, çiftçi kardeşlerimiz ve Sarı Tohumculuk ile birlikte bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Silivri’de yaşayan dar gelirli, tarım ve hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimize bir yıl sonrasında 10 milyon lira hasılatı bulacak bir destek sağlamış oluyoruz.”
“TÜRKİYE’DE ÖRNEK GÖSTERİLEN PROJELER OLACAK.”
Sertifikalı yerli arpa tohumu desteği ile çiftçilerin 450 Bin TL gibi bir maliyetten kurtulacağını kaydeden Başkan Yılmaz, “Bugün hasadını yaptığımız tohumluk arpalarımızı selektör işleminden sonra önümüzdeki günlerde dağıtacağız. Hasattan geriye kalan yaklaşık 3 bin balya samanı da hayvancılık yapan dar gelirli vatandaşlarımıza hibe etmeye başladık. Bizim amacımız Silivri’de tarımsal üretimi ve hayvancılığı desteklemek. Onlara önder ve öncü olmak. Attığımız küçük bir adım gibi görünebilir ama çok büyük ufuklara atılmış büyük bir adım. Tarıma yönelik projelerimiz devam edecek. İddia ediyorum bizim projelerimiz, Türkiye’de yerel yönetimlere örnek gösterilen projeler olacak.
“PROJEYE DESTEK VEREN TÜM PAYDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Yılmaz, “Tohumluk arpaların üretimine katkı sağlayarak Silivri tarımının gelişimine destek veren çok kıymetli paydaşlarımız var. Bu sebeple imece usulü ile hayata geçirdiğimiz projemize katkılarından dolayı; Sarı Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toruk’a, Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer’e, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu’na, Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya’ya, Genç Ziraat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Gencoğlu’na, Denizli Tarım Semihcan Denizli’ye, Fenerköy Kooperatifi Başkanı Muharrem Eren’e, bölge çiftçilerimiz Mehmet İşçi ve Hakan Ölçer teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.