SOMA KATLİAMININ 1. YILI

Bugün, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın 1. yıldönümü...
 Şehit madencilerin ailelerine verilen ev sözü tutulmadı. Konutlar için yapılan ihaleyi kimse almadı. Aradan geçen 365 güne rağmen yaralar hâlâ sarılmadı
Türkiye, 13 Mayıs 2014 günü tarihinin en acı olaylarından birini yaşadı. Manisa’nın Soma İlçesi’nde yerin 400 metre altındaki madende vardiya değişimi sırasında yaşanan yangın sonucu 301 işçi hayatını kaybetti. Tüm ülkeyi yasa boğan facianın ardından toplumun her kesiminden Soma’ya vatandaşlar akın etti. Burada ailelerin acılarına ortak olundu. Ancak yaralar hâlâ sarılmadı.

BİR ARPA BOYU YOL ALINAMADI

Madende hayatını kaybeden ve “şehit” sayılan işçilerin ailelerine ev sözü verilmişti. 1 yılın ardından Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) evlerin inşası için adım attı. Devletin yapmaya söz verdiği konutların tüm ödeneği GAOSB tarafından karşılanacaktı. Ancak arazi tahsisi bile yapılan konutlar için bir arpa boyu dahi yol alınamadı.
14 Ocak’ta İstanbul’da ihalesi yapılan 301 konut inşaatından sonuç çıkmadı.

YETİMİN HAKKINI YEDİLER

Şehit olan madenci yakınlarının bir kısmı ise düzgün bir evde oturmak adına kentte faaliyet gösteren ve AKP’ye yakınlığı ile bilinen müteahhite para verdi. İsmail Türkeri isimli şahıs, iddiaya göre madencilerin parasını alıp evlerini teslim etmeden kaçtı. Maden faciasında eşini kaybeden Gülşen Topan, eşi şehit olduktan sonra verilen kan parasıyla çocuklarına bir ev almak istedi. Müteahhit, iki yetimin hakkını gasp edip kayıplara karıştı.

YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Soma’da, 2011 yılında ihalesi yapılan 300 yataklı devlet hastanesi ise yılan hikayesine döndü. 30 Haziran 2011’de ihaleyi alan Fuat Çelik İnşaat A.Ş maddi zorluğa girdi ve işi yapmadan bıraktı. Yeniden ihaleye çıkan hastanenin bitmesi için iki yıl daha beklenecek. Şubat ayında yeniden ihaleye çıkan hastanenin inşaatını yarım bırakan Fuat Çelik İnşaat’ın ortakları arasında yer alan Seza Çelik’in sosyal medya hesabında da AKP’de çalıştığı bilgisi yer alıyor.

Bu tekme unutulmadı


SOMA’daki faciadan 1 gün sonra çekilen bu fotoğraf karesi, unutulmazlar arasına girdi. O tarihte Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı olan Yusuf Yerkel, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ı protesto eden bir vatandaşı yerde tekmelemişti.

Şehitlerin anıtı bile hâlâ bitmedi

SOMA’nın 1. yıldönümü için hem Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Kaymakamlık, hem de Maden İş Sendikası, program hazırladı. İlk tören anıt mezar olarak hazırlıkları yapılan ancak henüz tamamlanmayan mezarlıkta olacak. Maden şehitleri için Kuran okutulacak, lokma dağıtılacak. Akşam ise Kaymakamlık önündeki meydanda, hafızlarca şehit madenciler için Kuran ve mevlit okutulacak. Kaymakam Bahattin Atçı, “Acı bir olay yaşadık. İş kazaları azalsın, büyük acılar olmasın” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Silivri Haberleri