Sosyalist Enternasyonal Women

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi toplantısı (SIW) CHP Kadın Kollarının ev sahipliğinde 8-9 Kasım 2013 de İstanbul'da toplandı.

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi toplantısı (SIW) CHP Kadın Kollarının ev sahipliğinde 8-9 Kasım 2013 de İstanbul'da toplandı. 

Açılış konuşmalarını Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Başkanı Ouafa Hajji, Ankara  Milletvekili Gülsün Bilgehan ve Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan yaptığı toplantıya 35 ülkeden 57, Türkiye'den 12  delege olmak üzere toplam 110 kişi katılmıştır.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, CHP tarihini ve Kadın Kollarının çalışmalarını örneklediği  konuşmasına; Türkiye’de Kadın Örgütlenmesinin sosyal ve siyasi alanlardaki önemine değinerek devam etmiş ve kadın hareketinde uluslararası  işbirliğinin önemini vurguladıktan sonra ,şunları ifade etmiştir. ''Sosyalist Enternasyonal kadın olarak dünyanın her yerinde eş zamanlı olarak eylem yapmak, ortak ses ve ortak hedefte birleşmek önemli, süreklilik ve kararlılık önemli , birbirimizden  güç almak ve  görünürlüğümüzün artmasını  sağlamak. Tüm bu çalışmanın odak noktası ise kadın erkek eşitliği ve kadının insan hakları mücadelesi.   Ayrımcılığın ve eşitsizliğin kaynaklarını iyi görme önemli.  Kadın- Erkek eşitliğine inanmayan bir zihniyetin karşısında kadın özgürlüğü ve adaletten  söz etmek ne kadar mümkündür?''

 Gülsün Bilgehan, Bin Yıllık Kalkınma Hedeflerinin üçüncü maddesi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadının Güçlendirilmesi ile ilgili olarak değerlendirmeler  yapmıştır.

SIW Başkanı Ouafa  Hajji ,kadın erkek eşitliği ve Gezi olayları ile ilgili olarak ,Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını ifade etmiş ve SIW olarak CHP Kadın Kollarına yapabilecekleri  katkıya hazır olduklarını ifade etmiştir. Ayrıca, SI daki cinsiyet kotasının tam olarak uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla ,11-12 Kasım'daki SI toplantısında bu konuyu gündeme getireceğini de duyurmuştur.

SIW bir dönem önceki başkanı İtalyan Pia Locatelli,İnsana yatırımın artık kadınlara ve genç kızlara yönelik olması gerekliliğini belirtmiştir.

Ayrıca Cameroon'dan Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Chantal Kambiva , yoksulluğu kökten söküp atmak için eğitimin önemini örnekleyerek dile getirmiştir.

CHP PM üyesi Sena Kaleli, çevresel sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan ve Türkiye’deki  resmi yansıtan bir sunum yapmıştır. 

 'Bin Yıl Kalkınma Hedefleri' ve 'Kadın ve Arap Baharı' ile ilgili konularda toplam 11 sunum yapılmıştır. Dünya kadınlarının  sorunlarının bir çok ortak noktası olduğu gerçeği, sonuç deklarasyonu hazırlanırken bir kez daha net olarak ortaya çıkmıştır.

 

 -Konsey toplantısında 2 kapalı, 5 açık oturum  düzenlenmiştir.  Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri (MDG) ve 2015 sonrası   kalkınma gündemi ile ilgili konuların değerlendirildiği oturumlarda,  Bin Yıllık Kalkınma Hedeflerinin 1. maddesinin   kapsamında, kalkınmakta olan ülkelerde küresel açlığın 1990 lardan 2010 lara  kadar yarıya  gerilediği vurgulanmıştır.

 Gençlerin okuryazarlığı oranında, cinsiyetler arası farkın azalmasıyla beraber, yoksul kızların %35 nin  hala ortaokula   gitmediği ve hala  kadınların dünyada okuma yazma bilmeyenlerin üçte ikisini oluşturduğu belirtilmiştir.

Kadın ve Arap Baharı ile görüşleri dile getiren 3 konuşmada öne çıkan konular da şöyledir

Temsili Demokrasiyi  nüfusun yarısının temsil etmesine bırakmak doğru değildir. Eğer parlamentoda ve karar mekanizmalarında kadınların temsilcileri yoksa ,fiilen erkek yönetiminin altında kalacaklardır. Bu nedenle SIW , Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki kadınların hayatının her alanına ,özellikle yerel ve ulusal  politikalarda eşit katılımı sağlacak politik sistemlerin getirilmesini  talep etmektedir .

Ortadoğu ve Kuzey Afrikadaki ülkelerde , toplumsal cinsiyet eşitliğinin yeni anayasalarında yer alabilmesi için , başlangıç olarak, karar mekanizmalarında ve idari organlarında  %30 luk kota koymalarının gerekliliği dile getirilmiştir.

 Kadının barıştaki ve devlet yönetimindeki yerinin bundan 3300 yıl önce dünyadaki kayıtlı en eski barış antlaşmasına (Kadeş Barış Antlaşması) imza koyacak kadar  güçlü olduğunu anlatan son sunumda,  'Kadın Tarihi' çalışmanın bu günkü toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesine ışık tutacağı vurgulanmıştır.

Son olarak, sonuç bildirgesindeki kararlar ve değişiklikler ülke delegelerin onayına sunulmuştur.

 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Silivri Haberleri