Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaptırılan "dini hayat" araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırmaya 21.600 kişi katıldı.
HALKIN YÜZDE KAÇI ORUÇ TUTUYOR?
Araştırmaya katılanların yüzde 99.2'sinin kendisini Müslüman olarak tanımladığı araştırmada, oruç tutanların oranı da yüzde 83.4 olarak belirlendi. Araştırmada "dini bilgiler nereden alınıyor?" sorusunda ise ilk sırada aile cevabı yer aldı.
İNANILAN MEZHEP ORANLARI
Araştırmada Türkiye'de inanılan mezhep oranları da belirlendi. Buna göre; İslam dinine inananların yüzde 77.5'i Hanefi mezhebine sahipken, yüzde 11.5'i Şafii mezhebinden olduğunu söyledi. Araştırmaya göre; Türkiye'de yüzde 1 oranında caferi mezhebine mensup kişiler yaşıyor.
NAMAZ KILANLARIN ORANI
Araştırmaya göre; Türkiye'de namaz kılanların oranı yüzde 42.5, hiç namaz kılmayanlar yüzde 16.9, Cuma namazı kılma oranı ise yüzde 57.4 olarak belirlendi.
"ORUÇ SOKAKLARDA HİSSEDİLİYOR"
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Şimdi hem oruç tutan insan sayısında bir artış var hem de medyanın buna verdiği bir destek var. Bizim Diyanet İşleri Başkanlığı olarak TÜİK’e yaptırdığımız Dindarlık Araştırma Raporu’nda Türkiye’de yüzde seksen oranında oruç tutma oranı görülüyor. Bu oran böyleyse oruç sokaklarda hissediliyor. İnsanlarda oruç tutmasa bile iftar ve ramazan sevinci hissediliyor" dedi.
ŞAFİİLER İÇİN ÖZEL DÜZENLEME
Diyanet'in Hanefi mezhebi dışında da hizmet verdiğini belirten Yılmaz "Mesela bu sene ilk defa teravih namazlarının iki rekâtta bir selam verilmesiyle ilgili bir genelgemiz oldu. Genelde uyuluyor ona. Onu biraz da şu sebepten yaptık. Yine Dini Hayat Araştırma Raporu’na göre Türkiye’de yüzde 10-12 oranında Şafii mezhebinde insanımız var. Şafiilere göre nafile namazı cemaatle kılınmaz kılınsa bile iki iki kılınmak durumundadır. Dolayısıyla cemaatin içinde Şafilerin de bulunacağını varsayarak iki rekâtta bir selam verilecek. Bizde de efdal olan zaten budur" şeklinde konuştu.