Meteoroloji'nin günler önce haber verdiği kar yağışı başladı. Büyükçekmece, Beylikdüzü, Hadımköy gibi İstanbul'un batısında kalan yerlerde saat 04.30 sıralarında kar yağışı görüldü.
Saat 05.30 sıralarında Bağcılar ve çevresinde kar yağışı başladı. Kar yağışı aralıklarla devam ederken, park, bahçeler, yollar ve park halindeki araçlar beyaza büründü. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne ait karla mücadele ekipleri yollarda hazır bekletiliyor. Yetkililer kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı vatandaşların tedbirli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
ÖZEL ARAÇLA TRAFİĞE ÇIKMAYIN
Bütün hazırlıkların ve önlemlerin alındığını belirten Topbaş, "Bizde İBB olarak buna göre hazırlıklarımızı yaptık ve önlemlerimizi aldık. Zaten ekipman olarak ve tecrübe olarak yeterli olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tabi bizim başarıya ulaşmamızda İstanbulluların vereceği destek önemli. Yani el ele vererek bu yoğun kar yağışını sıkıntısız olarak geçirmenin ve kent yaşamını olumsuz etkilememenin yolu beraberce hareket etmemizden geçmektedir" şeklinde konuştu.
Zorunlu kalınmadıkça toplu taşıma araçlarının kullanılmasını isteyen Topbaş, "Uzun zamandan beri dile getirdiğimiz gibi kış şartlarında hele kar ve yağmurun ağırlıklı yağdığı zamanlarda trafiğe çıkışların çok daha dikkatli olması gerekiyor. Özelikle de kar yağışlarında kar lastiğinin takılmasını arzu etmekteyiz. Mümkün mertebe yoğun kar yağışı olduğunda çok zorunlu kalmadıkça özel araçların trafiğe çıkmamasını ve toplu taşımanın tercih edilmesini bizler önermekteyiz. Zaten bununla ilgili olarak ta Metro, İETT ve Metrobüs ile beraber deniz ulaşımı daha yoğun olarak çalışıp ek seferlerle ulaşımın aksamaması sağlanacak" dedi.
BÜYÜKŞEHİR ALARMDA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte beklenen kar yağışı nedeniyle 43'ü birinci öncelikli, 255 güzergahta toplam 3 bin 500 kilometrelik yol ağında tedbir aldı.
Yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir belediyesi metrobüs ve otobüs seferlerini artırarak 320 ek sefer düzenleyecek, diğer otobüs hatlarına da 880 ek sefer uygulayacak. İstanbul Şehir Hatları vapurları, yoğunluğa göre ek sefer yapacak.
Belediye ekipleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler doğrultusunda ana arterlerde kar kürüme ve tuzlama çalışmalarını da başlattı. Ekipler buzlanma ve ani hava değişimlerine karşı hazırda bekletiliyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube ekipleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın dile getirdiği "kış lastiği" uygulamasıyla ilgili bazı bölgelerde denetimlerde bulunacak.
3 BİN 500 KİLOMETRELİK YOL AĞINDA TEDBİR ALINDI
İstanbul'da muhtemel kar yağışı nedeniyle 43'ü birinci öncelikli, 255 güzergahta toplam 3 bin 500 kilometrelik yol ağında tedbir alındı. Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversite ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu.
AKOM Koordinasyonu'ndaki çalışmalara itfaiye ekipleri, 45 afet müdahale ve kurtarma aracı ile 135 personel katılacak. İlçe belediyelerine ihtiyaç doğrultusunda tuz takviyesi yapılacak. Bunun için 82 ayrı noktada 2 bin ton solüsyon depolandı. İhtiyaç halinde saatte 25 ton kapasiteli solüsyon tesislerinde üretim yapılabilecek.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, Yenikapı, Eminönü, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Göztepe, Kartal Meydanları'nda 230 personel ve 31 araçla kışla mücadele çalışması yapacak.
Atık Yönetimi Müdürlüğü ise 13 meydan, 310 durak, 123 üst ve alt geçit, 7 çöp aktarma istasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 581 personel ve 54 araçla görev alacak.
Belediye tarafından oluşturulan 142 traktör kar kürüme ekibi, muhtarların sorumluluğunda kendi köy yollarını açmak için görev dağılımı yaptı.
908 ARAÇ, 2 BİN 266 PERSONEL
Karla mücadelede toplam 908 araç, 2 bin 266 personel İstanbul halkına hizmet edecek. Her bölgenin öncelikli güzergahlarında istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5 Karayolu'na müdahale edecek şekilde hazırlık yapıldı.
Ekipler, ayrıca 3 saat önceden buzlanma konusunda bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra, ekipler 45 dakika sevk ve idare edilecek. Bu önlemlerle zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımının önüne geçilmesi planlanıyor.
Kritik kavşaklarda ise 40 adet kurtarıcı, muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı 24 saat hazır bekletilecek.